Slovenci demantiraju Pusić: "Nema kompromisa oko Ljubljanske banke sve dok Hrvatska ne povuče tužbe"

HRVATSKA i Slovenija zajedničkim naporima su došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, a sada je na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti", izjavila je danas ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Iako se u prvi tren činilo kako će se trakavica oko problema Ljubljanske banke napokon okončati, iz Slovenije su brže-bolje demantirali ministricu Pusić.

"Stručnjaci su se složili oko prijedloga kompromisnog rješenja i sada ga trebaju predstaviti, odnosno komunicirati svojim vladama koje će zatim donijeti odluke je li taj prijedlog za njih prihvatljiv. Prijedlog je kompromisan, međutim, činjenica jest da je rad financijskih stručnjaka urodio plodom, odnosno da su njih dvojica bili u stanju poduprijeti isti prijedlog. Naravno, njihova nije zadnja, njihov je prijedlog, a vlade će odlučiti kako će se postaviti prema tom prijedlogu. Mislim da bi temeljem tog prijedloga mogli relativno brzo riješiti taj problem", kazala je Pusić.

Ljubljana i dalje očekuje povlačenje tužbi

Iz Slovenije demantiraju navode ministrice Pusić.

"Glede novog kompromisnog rješenja koje bi trebali dati financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić, obavještavamo da od njihova sastanka na Bledu 4. listopada nije bilo novih prijedloga", poručilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama.

"Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama", tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, te dodaje da Erjavec još nije dobio odgovor na svoje pismo hrvatskoj ministrici u kojemu je iznio takvo očekivanje.

Pročitajte više