Slovenija: Janšina stranka traži nezastarijevanje udbinih "zločina protiv čovječnosti"

Foto: Hina

VODEĆA oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) smatra da bi ubojstva političkih emigranata, koja je u vrijeme bivše Jugoslavije provodila tadašnja Službe državne sigurnosti (Udba), trebalo tretirati kao zločine protiv čovječnosti koji ne zastarjevaju, a ne kao obična ubojstva.

Takvo je stajalište u ponedjeljak u parlamentu iznijela Eva Irgl, zastupnica stranke oporbenog čelnika Janeza Janše, pozvavši se na europsku konnvenciju o nezastarjevanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, te o tome postavila pitanja ministru pravosuđa Goranu Klemenčiču te ministrici unutarnjih poslova Vesne Gjoerkoes Žnidar.

Riječ je o više slučajeva u kojima su još živući bivši slovenski dužnosnici, koji su radili na istaknutim pozicijama u slovenskoj ili jugoslavenskoj službi državne sigurnosti, osumnjičeni za aktivno sudjelovanje u napadima na političke emigrante u Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, temeljem arhivskih dokumenata koje je istraživao Roman Leljak, istraživač blizak SDS-u.

Leljak je svoje informacije o tim slučajevima posredovao organima u Austriji i Njemačkoj koji su zatražili suradnju sa slovenskim policijskim i pravosudnim organima, ali je u Sloveniji opće stajalište uglavnom da se radi o zločinima koji su pali u zastaru pa se osumnjičene ne može procesuirati.

Istraženo10.000 dokumenata

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjoerkoes Žnidar rekla je u ponedjeljak u parlamentu, u vezi s istraživanjem tih slučajeva, kako je Slovenija već razmijenila informacije s Austrijom, Hrvatskom i Njemačkom, no da je u Sloveniji pokretanje sudskih postupaka stvar tužiteljstva koje je nezavisno od izvršne vlasti. Slovenska vlada je do sada, u vezi sa sumnjama vezanim za ubojstva "udbe", istražila preko 10.000 dokumenata, ustvrdila je ministrica Gjoerkoes Žnidar.

Ministar pravosuđa Goran Klemenčič rekao je da će informaciju o tim slučajevima zatražiti od državnog tužiteljstva i dati zastupnici odgovor u pismenom obliku, ali je potvrdio da se i prije nego što je postao član vlade zauzimao za primjenu konvencije o nezastarjevanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i to "bez obzira jesu li ih počinili crveni ili crni".

Zastupnica SDS-a Eva Irgl kazala je da je "udba" sustavno izvršavala ubojstva političkih i ideoloških protivnika te da bi Slovenija morala tužiteljstvo usmjeravati tako da se ta ubojstva tretiraju kao zločin protiv čovječnosti koji ne ulazi u zastaru. Kazala je da je očito kako policija "radi svoj posao", ali ne i tužiteljstvo, makar je po nekim podacima jugoslavenska udba u inozemstvu ubila najmanje 70 ljudi.

Nekadašnji visoki dužnosnici slovenske "udbe" o kojima je riječ, poput Janeza Zemljariča, Borisa Mužiča i Silva Gorenca, prethodnih su mjeseci javno negirali navode da su izravno sudjelovali u operacijama likvidiranja političkih protivnika tadašnje SFRJ u inozemstvu, a neki od njih su protiv istraživača arhiva Leljaka pokrenuli i sudski proces zbog klevete.

Pročitajte više