Slovenska predstava o financijskim spletkama Mariborske nadbiskupije popraćena ovacijama

Foto: FAH

ORATORIJ "Igra o Antikristu", društveno angažirana predstava kritična prema djelovanju Katoličke Crkve u kojoj se govori o financijskim vratolomijama Mariborske nadbiskupije, naišao je na vrlo dobar prijem slovenske publike, navode u subotu slovenski mediji.

Praizvedba djela za koje je glazbu napisala skladateljica Nana Forte, kćerka nekadašnjeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, doživjela je u petak navečer na sceni Cankareva doma u Ljubljani višeminutne ovacije publike.

Delo: Neobično, provokativno i kompleksno

"Oratorij Antikrist svakako će još dugo vremena uzbuđivati duhove. Riječ o jednom od najneobičnijih, najprovokativnijih i najkompleksnijih djela koja su se zadnjih godina pojavila u slovenskom teatru", ocjenjuje ljubljansko "Delo" koje dodaje da je oratorij postavljen u tradiciji brechtovskog angažiranog teatra.

Redatelj Sebastijan Horvat radnju predstave smjestio je na gradski trg pred katedralom u Mariboru, u vrijeme velike afere, kad je prije više godina došlo do bankrota financijskih fondova što ih je bila osnovala mariborska nadbiskupija, što je narušilo njen financijski položaj, ali i smanjilo ugled Katoličke Crkve u Sloveniji u cjelini.

Kao glavni likovi u oratoriju pojavljuju se visoki crkveni dostojanstvenici, među ostalim kardinal Franc Rode, te bivši ljubljanski nadbiskup Anton Stres. Oni u glavnoj sceni predstave mole narod za pomoć kako bi crkva izašla iz "moralnog i financijskog karambola", a zauzvrat moraju priznati svoju ulogu u neslavnoj propasti financijskih fondova koje je osnovala mariborska nadbiskupija, piše "Delo".

Forte: Želim aktivno prisustvovati u društvu

Autorica glazbe Nana Forte izjavila je da je glazbu za oratorij počela komponirati prošle godine, kad su joj autori predstavili libreto i da je idejom odmah bila zaintrigirana.

"Volim projekte koji upozoravaju na određene društvene probleme, kao umjetnica želim biti aktivno prisutna u društvu", rekla je Forte, dodavši da je inspiriraju moderni kompozitori poput Cristopha Schilingensiefa i Josepha Beuysa čiji je rad upoznala prilikom priprema za doktorat iz muzikologije u Berlinu prije više godina.

Pročitajte više