Slovenska radikalna ljevica kritizira Cerara po pitanju švicarca: Ugledajmo se na hrvatsku vladu

Foto: FAH

SLOVENSKA Udružena lista (ZL), oporbena stranka koju svrstavaju u "radikalnu" ljevicu, zatražila je u utorak hitan sastanak više parlamentarnih odbora kako bi se riješio problem građana čiji su krediti vezani za švicarski franak.

Po podacima slovenske središnje banke, takvih je kredita nešto manje od 800 milijuna eura, a najvećim dijelom su uzeti za stambene kredite, no vlada za sada nema namjeru intervenirati kako bi ublažila teškoće onih koji zbog porasta vrijednosti franka imaju probleme s otplatom prispjelih rata.

Viceguvernerka slovenske središnje banke Stanislava Zadravec Caprirolo izjavila je za Slovensku televiziju da to u Sloveniji nije tako izražen problem i da nema potrebe za donošenje mjera koje su prihvatile mađarska, a nedavno i hrvatska vlada.

Mesec: Krajnje vrijeme da se ljudima pomogne

Predsjednik zastupničkog kluba Udružene liste (ZL) Luka Mesec zatražio je zato u utorak na konferenciji za novinare hitan sastanak više parlamentarnih odbora kako bi se odlučilo o mjerama pomoći građanima s kreditima u "švicarcima", rekavši da bi se slovenska vlada u tom pogledu mogla ugledati na Hrvatsku.

"Država je s milijardama eura dokapitalizirala banke, čini nam se da je krajnje vrijeme da sada pomogne ljudima koje su kriza i banke dovele u siromaštvo", rekao je Mesec, dodavši da će u parlamentu pri raspravi o mjerama koje treba donijeti iznijeti primjer Hrvatske koja je odlučila pomoći onima koje guše krediti u švicarskom franku i otpisati dugove najsiromašnijima.

"Kriza se iz financijskog sektora u kojemu je nastala preselila na pleća građana i pogađa najsiromašnije", kazao je Mesec, dodavši da u Sloveniji 290.000 ljudi živi ispod praga siromaštva, o čemu bi vlada trebala povesti računa, te onima koji su u situaciji da ne mogu plaćati niti osnovne uplatnice omogućiti otpisivanje duga.

Pročitajte više