Slovenski mediji o izborima: Kažnjena je politika izazivanja konflikta i raskola

Foto: Hina

NA JUČERAŠNJIM prijevremenim parlamentarnim izborima slovenski birači ponovno su, kao i na izborima prije tri godine, poručili da žele prekid sa starom politikom podjela, ocjena je vodećih slovenskih komentatora u ponedjeljak.

Odmjereni i uglađeni profesor prava Miro Cerar, novo lice u visokoj politici, dobio je sa svojom strankom u novom parlamentu takvu većinu koja se može usporediti samo s onom koju je prije 14 godina dobio Janez Drnovšek, čime je "kažnjena politika izazivanja konflikta i raskola", navodi ljubljansko "Delo".

Vodeći slovenski list podsjeća da je Cerar dobio dvostruko više glasova od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše koji se zbog korupcije nalazi u zatvoru, a važi kao simbol podjela u biračkom tijelu i izazivač stalnih sukoba svojih pristaša, konzervativnih birača, s ljevicom koju označava produžetkom "komunističkog režima". "Većina slovenskih birača svoja je očekivanja projicirala u Cerara koji u mnogo čemu podsjeća na Drnovšeka i njegovu sposobnost premošćivanja blokovske podjele na ljevicu i desnicu. Ta većina vjeruje u Cerara koji najavljuje prekid s podjelama te izlazak iz krize i želi stvoriti uspješnu i normalnu Sloveniju", piše list.

Mlada stranka koja želi premostiti konflikte


Kao i na izborima prije tri godine birači umorni od korumpirane i sebi okrenute politike i ovaj su put dali glas "novim licima" i novim strankama pa je skoro polovica mandata u novom parlamentu pripala grupacijama koje su se stranački formirale tek prije koji mjesec. Politički analitičar Miha Kovač tvrdi da mala izlaznost na izbore, a kod kuće je ostala skoro polovica birača, govori o početku "krize demokracije" te da nije samo ljetni termin izbora doveo do toga da je na izbore izašlo samo 51 posto birača, što je najslabiji rezultat ikad zabilježen u zadnjih više od 20 godina.

Da će se na trećem mjestu po izbornom rezultatu, iza Cerara i Janše, naći Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i nije neko iznenađenje jer su to najavljivale predizborne prognoze, no veliko je iznenađenje što iz parlamenta nakon više od dvadeset godina ispada Slovenska pučka stranka (SLS), te što u njega svoje predstavnike dobiva Udružena ljevica (ZL) koju je u kampanji podržao i vođa grčke Syrize Aleksis Tsipras.

Stranka u kojoj je dosta mladih protivi se prodaji državnog vlasništva, a dominantne stranke proglašava slugama međunarodnog kapitala. Kao svoj ideal navode demokratski socijalizam najavljujući borbu protiv etabliranih stranaka i neoliberalnih tendencija u gospodarstvu i društvu općenito.

Pročitajte više