Slovenski premijer rasprodaje državnu imovinu: Privatizirat će se najveće javne firme

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar u srijedu je najavio da će njegova nova vlada nastaviti s privatizacijom državnih poduzeća, dok financijska konsolidacija predstavlja njen glavni izazov idućih mjeseci s obzirom da je cilj smanjiti deficit ispod tri posto.

"Neće biti lako, ali ćemo nastojati iduće godine proračunski deficit svesti na manje od 3 posto BDP-a", kazao je Cerar u razgovoru za Reuters, dodavši da će uskoro biti jasno koliko je to ostvarivo.

Podsjetio je da je smanjenje proračunskih rashoda zahtjev Bruxellesa te da se u Sloveniji ove godine očekuje proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a.

Cerarova vlada počela je svoj mandat prije dva tjedna, a uskoro je očekuje usvajanje rebalansa ovogodišnjeg proračuna te izrada proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

Cerar je naglasio da će njegova vlada nastaviti s privatizacijom državnih tvrtki te sa započetom prodajom Telekoma Slovenije od koje očekuje oko 700 milijuna eura za državni udjel u toj kompaniji. Prijašnja vlada Alenke Bratušek je pripremila teren za privatizaciju najmanje 15 tvrtki, a Cerar do današnjeg govora na Reutersovom sastanku posvećenom investicijama u istočnoj Europi nije pokazivao iskrenu volju za prodajom najveće i najizdašnije državne imovine. 

Vlada će otklanjati birokratske prepreke investitorima, smanjivati sivu ekonomiju i bolje prikupljati porezne prihode, najavio je slovenski premijer koji je obećao da će državu izvući iz krize.

Tražimo najbolja rješenja kako se opet ne bi našli u situaciji u kojoj je Slovenija bila u prvoj polovici prošle godine, kazao je Cerar, podsjetivši da se o Sloveniji zbog tadašnje financijske nestabilnosti govorilo kao o "novom Cipru" te spominjala mogućnost da bi morala tražiti stranu financijsku pomoć.

Pročitajte više