Slovenski svećenik poručio vjernicima: Počinit ćete grijeh ako ne date glas za stranku Janeza Janše

Foto: Hina

SLOVENSKA katolička crkva ogradila se od svećenika koji je vjernike u propovijedi pozvao da na izborima glasuju za Slovensku demokratsku stranku (SDS) zatvorenog bivšeg premijera Janeza Janše, jer će se u suprotnom "naći u grijehu", prenose u petak slovenski mediji.

Pater Bernardin Sušnik je na misi u ljubljanskoj četvrti Bežigrad vjernicima poručio da glasuju za SDS čiji je predsjednik Janša u zatvoru zbog korupcije, jer u suprotnom čine grijeh, piše mariborski dnevni list "Večer".

Od njegove se izjave službeno ogradila Slovenska biskupska konferencija, ali je navela da neće poduzeti stegovne mjere niti mu izdati posebno upozorenje.

Sušnikov poziv da se glasuje za Janšinu stranku bilo je samo osobno mišljenje jednog svećenika, navode biskupi.

U crkvi podsjećaju da je njezino službeno stajalište o izborima predočeno u posebnoj izjavi biskupske konferencije u kojoj se vjernike, bez navođenja konkretnih stranaka, načelno poziva da na izborima glasuju za one koji zastupaju pravednost, solidarnost, obiteljske kreposti i ljudska prava.

Svećenikovo politiziranje šokiralo je slovenskog eurozastupnika i bivšeg premijera Alojza Peterlea, deklariranog vjernika, koji je bio na misi u bežigradskoj crkvi.

"Došlo mi je da glasno povičem: Ne tako, pater, i ne u crkvi", komentirao je Peterle iz demokršćanske stranke Nova Slovenija rekavši da neće glasovati po svećenikovim instrukcijama.

Slovenci iduće nedjelje biraju 90 zastupnika u novom parlamentu.

Pročitajte više