Slučaj Konstruktor: Žderiću pola godine zatvora, ostalima uvjetne kazne

DIREKTOR Konstruktora Željko Žderić osuđen je danas nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu na kaznu od šest mjeseci zatvora zbog nezakonite privatizacije tvrtke početkom devedesetih. Ostali optuženici, među kojima je i Sanaderov ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, osuđeni su na uvjetne kazne.

Presudom sutkinje Ivane Bilušić od Konstruktora je oduzeta imovinska korist od dva milijuna kuna. Za taj iznos je, naime, prema presudi, u privatizaciji oštećen Hrvatski fond za privatizaciju, za što se, inače, doznalo tek prije dvije godine. 

Autor hrvatske privatizacije stao na stranu Žderića i Mladinea

Podsjetimo, tijekom sudskog procesa su Žderić, Mladineo te ostali članovi Upravnog odbora kazali kako se ne osjećaju krivima. Po njima je privatizacija legalna i nije nastupila apsolutno nikakva šteta, s obzirom da je Konstruktor, za razliku od mnogih tvrtki, preživio i razvio se u uspješnu tvrtku.

Žderić je u svojoj obrani tijekom suđenja ponovio sve ono što je rekao u istrazi. Kazao je kako je privatizacija 1993. godine izvedena po zakonu, čemu u prilog idu i mišljenja nekoliko vještaka, poput autora hrvatske privatizacije Jakše Barbića, koji je dao očitovanja i na privatizaciju Konstruktor inženjeringa, ali i GP Konstruktora.

Žderića sutkinja strože osudila, nego što je Državno odvjetništvo tražilo

Sve to skupa nije niti malo impresioniralo sutkinju Ivanu Bilušić, koja je Žderiću odrezala zatvorsku kaznu, što je više no što je tražilo Državno odvjetništvo. Smatrali su, naime, da bi i njemu sasvim primjerena bila uvjetna kazna, no sutkinja se, vrlo smjelo i posve neuobičajeno za sudsku praksu u Hrvatskoj, odlučila za bezuvjetnu kaznu zatvora, prije svega, imajući na umu glavnu ulogu Željka Žderića u privatizaciji Konstruktora. 

Ni njegova obrana nije posljednjih mjeseci više djelovala uvjerljivo, budući da je Konstruktor u kontinuiranoj blokadi već dulje od godinu dana, otkako zapravo na čelu Porezne uprave više nema Mladinea. Čak tri vjerovnika zatražila su stečaj Konstruktora, nije isključeno da će ih biti još. Žderić još čeka kraj postupka u suđenju za lažiranje dopisa libijskog veleposlanstva u RH, kojim je zapravo htio preuzeti Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte više