"Slučaj Šegon ozbiljno narušava integritet Vlade, stvari su zrele za ostavku"

Foto: HRT

JE LI Linićev pomoćnik Branko Šegon već trebao dati ostavku ili biti smijenjen? Jesu li institucije zakazale nepostupajući u skladu sa zakonom po prijavi staroj četiri godine? USKOK tvrdi da je čist. Udruge civilnog društva upiru prstom u zakonska rješenja sprečavanja sukoba interesa i Vladu u kojoj čekaju "presudu" Povjerenstva.

Je li pomoćnik ministra financija Branko Šegon iskoristio položaj i pogodovao svojim tvrtkama? On o tome šuti, a sporan je 31 milijun kuna kredita HBOR-a, nakon što je upravljanje tvrtkama prepustio sinu. Da sin upravlja, sam je priznao, no Ministarstvo financija tvrdi - Šegon je prenio upravljačka prava na odvjetničko društvo. To u sudskom registru nije vidljivo.

Da je sve po zakonu, vjeruje Šegonov šef Slavko Linić. A obitelj Šegon, točnije supruga Ivna, bila je predmet prijave iz 2010. no rezultata o istrazi višemilijunske imovine, još nema. Jesu li institucije radile svoj posao?

"Policijska uprava zagrebačka je u studenom 2011. godine izvijestila USKOK da su od nadležnog ureda Porezne uprave zatražili provođenje nadzora te da će nakon zaprimanja rezultata nadzora o istome obavijestiti USKOK. USKOK je u tri navrata uputio požurnice Policijskoj upravi zagrebačkoj s upitom jesu li zaprimili rezultate poreznog nadzora, kao i o poduzetim radnjama, te je USKOK izviješten da porezni nadzor do danas nije okončan", stoji između ostalog u priopćenju USKOK-a.

To baš nema smisla predsjedniku Partnerstva za društveni razvoj Muniru Podumljaku, jer je, sukladno zakonu, u roku od dvije godine trebala biti donesena odluka o prijavi. Tko je zakazao? Pojašnjenja od institucija koja smo danas tražili, još uvijek nismo dobili. "Da četiri godine nešto traje, a da nitko nije odgovoran zašto to traje četiri godine, to je pravno nemoguće. Potpuno je nejasna formulacija koju je dao USKOK".

"Prijenos upravljačkih prava često je samo `smokvin list`"

Slučajem ministrova pomoćnika bavi se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i najavljuje brze rezultate. U razgovoru za Media servis GONG-ov Dragan Zelić podsjetio je na nedostatke Zakona koji regulira sukob interesa. Primjerice - odnosi se samo na dužnosnike. Ako obavljate javnu funkciju i upravljate novcem, a niste dužnosnik, ne spadate pod zakon. S druge strane, prijenos upravljačkih prava često je samo "smokvin list". Da u zemljama uređene demokracije ostavke padaju za daleko manje stvari i da se ostavka Branka Šegona već trebala dogoditi, slažu se predstavnici civilnog društva:

"Mislim da su stvari zrele za ostavku. Ovaj slučaj kao i neki prethodni pokazuje nerazumijevanje upravljanje sukobom interesa kao predvorja korupcije od strane pojedinih visokih dužnosnika. Ono što je važnije da ovaj slučaj ozbiljno narušava integritet Vlade i Vlada se mora što prije očitovati", zaključuje Zelić.

"Ovo je bilo zrelo za suspenziju već nakon prvog napisa", rekao je Media servisu Podumljak.

Afera koju otkrio Index, samo je jedan u nizu događaja koji utječu na godinama poljuljano povjerenje građana u politiku i političare. Na potezu su Banski dvori.

Pročitajte više