Službenica Vlade BiH podržala Šimunića pa joj prijeti otkaz: "Za dom spremni! Jovanoviću, kazni i mene!"

Foto: Facebook

GLASNOGOVORNICA Federalnog ministarstva turizma i okoliša Mija Martina Barbarić, bivša pjevačica koja je svojedobno predstavljala BiH na Eurosongu, proustaškom porukom na Facebooku izrazila je podršku hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću.

"Za dom spremni!!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem", napisala je Barbarić na svom Facebook profilu.



"Iako je Barbarić status ostavila na svom privatnom FB profilu, kao uposlenica Vlade FBiH morala bi snositi posljedice javne podrške ustaškoj ideologiji", objavio je Klix.ba.

"Zaradila" disciplinsku prijavu

Barbarić je zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na svom Facebook profilu vrlo brzo "zaradila" disciplinsku prijavu. Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić odmah je reagirala i podnijela disciplinsku prijavu protiv Barbarić koja ima status državne službenice.

Barbarić je poručila kako bi njeno kažnjavanje zbog korištenja ustaškog pozdrava trebao biti posao za hrvatskog ministra Željka Jovanovića, vjerojatno aludirajući na njegovo jasno očitovanje u povodu postupaka hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, no sankcionirala ju je ministrica Branka Đurić koja joj je nadređena.


Disciplinska je prijava je pokrenuta temeljem članka 56. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine i članka 31. Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH. U obrazloženju je navedeno kako je, podupirući hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića izjavom "Za dom spremni" počinila povredu službene dužnosti.

U izjavi za javnost federalna ministrica Đurić najoštrije je osudila ponašanje Barbarić opisavši ga krajnje neprimjerenim, posebice jer je riječ o državnoj službenici zaduženoj za odnose s javnošću koja je morala znati kakve posljedice njen potez može izazvati. "Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom osobnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i izvan radnog vremena", stoji u izjavi ministrice Đurić.

Istaknula je kako se time pridružuje reakcijama i osudama u javnosti postupka Mije Martine Barbarić te kako to nipošto nije stajalište institucije u kojoj je zaposlena niti Vlade FBiH, već njeno osobno mišljenje. "Učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira", poručila je ministrica Đurić.

Najoštrija sankcija koja može zateći Barbarić je da dobije otkaz. Ona međutim ne može snositi druge kaznene sankcije jer u BiH, za razliku od Hrvatske, ne postoji zakon koji bi priječio veličanje fašizma. Prijedloge takvih zakona u državnom su parlamentu do sada redovito odbijali zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom. Zakonom je u BiH zabranjeno širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

U međuvremenu se ponovo oglasila i sama Barbarić. "U svoje privatno ime, na svom privatnom profilu, u svoje privatno vrijeme dala sam potporu Josipu Šimuniću", izjavila je za Bljesak.info, te dodala da je na Facebooku "iznapadana od strane novinarke Maje Čengić i njenih bliskih kolega".

Šimunić dobio maksimalnu novčanu kaznu

Šimunić je, podsjećamo, nakon utakmice Hrvatska - Island na Maksimiru uzeo mikrofon i poveo skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni". DORH je utvrdio da je Šimunić prekršio Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Zbog raspirivanja rasne mržnje i uznemiravanje ostalih sudionika javnog okupljanja, Šimunić je kažnjen globom od 25 tisuća kuna.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula je istragu i prijeti mu zabrana igranja do šest utakmica.
 

Pročitajte više