Smjena u vrhu Nadbiskupije: Vikar Čubelić potjeran u Zagvozd, presudili mu fra Šime i braća Sanader?

Screenshot: HRT

GENERALNI vikar splitsko-makarske Nadbiskupije don Ivan Čubelić ovih je dana iznenada i posve neočekivano brutalno degradiran. Svoju crkvenu karijeru nastavit će kao župnik u malome Zagvozdu. Zbog čega je došlo do ovako naglog pada prvog suradnika nadbiskupa mons. Marina Barišića, nije poznato, a o tome ne želi govoriti ni sam Čubelić.

Povratak na teren

"Ne želim to komentirati", bio je vrlo kratak jutros. Na dužnost stupa početkom idućeg mjeseca, a prva mu je misa u nedjelju.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, don Čubelić se postavio kao da se ništa prestrašno nije dogodilo i kao da je nastavak njegove službe u Zagvozdu, nešto sasvim normalno. Ipak, mnogi ne misle tako te špekuliraju kako je don Ivanu "presudilo" nemušto svjedočenje na suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić, koje terete za utaju gotovo 10 milijuna kuna crkvenog novca od prodaje terena u Baškoj Vodi. 

Don Čubelić nepripremljen na sudu

Kao generalni vikar Nadbiskupije, don Čubelić je bio glavni i odgovorni za upravljanje crkvenom imovinom pa tako i milijunima iz Baške Vode. Na suđenju se pojavio vrlo nepripremljen, na mnoštvo pitanja fra Šimine braniteljice, odvjetnice Nele Pedišić, drugi čovjek Nadbiskupije, odgovora nije imao. Je li to svjedočenje bila kap koja je prelila čašu nakon što je afera o fra Šimi pukla u javnost koncem 2012. godine?

Brat direktor proizvodnje HEP-a pao zbog istrage oko izvlačenja novca

Nije tajna da je don Čubelić bio blizak strukturama braće Sanader. Bivšeg premijera Ive i brata mu Vinka, svećenika u Solinu. Don Ivanov brat Petar Čubelić uhićen je prije tri i pol godine kao direktor HEP proizvodnje u sklopu istrage oko izvlačenja novca u HEP-u, i to zajedno s članom Uprave Željkom Kljakovićem Gašpićem, perjanicom solinskog HDZ-a. Sindikati su se bunili, između ostalog, i zbog nakaradnog kadroviranja u državnoj firmi koja je bila potpuno pod kontrolom solinskog lobija.

Malo Sanaderi, malo fra Šime, možda ova smjena don Ivana Čubelića i ne bi trebala biti toliko iznenađenje...  

 

Pročitajte više