"Snalazite se ili krepajte": Ovako prevaranti uz pomoć Fine kradu novac tvrtkama

Foto: Google Street View

IAKO ono što se jučer dogodilo novinaru i poduzetniku Zvonimiru Despotu, vlasniku tvrtke Despot Infinitus d.o.o. za nakladništvo i usluge, zvuči kao neslana prvoaprilska šala, ova priča je samo još jedan dokaz kako u Lijepoj našoj funkcionira jedino - kriminal.


Despotovoj tvrtki Fina je iznenada, bez da ga je itko izvijestio o tome, blokirala račune zbog prevaranta koji je lažirao dokumente i zatražio ovrhu! Krivotvorene dokumente u Fini nitko nije provjerio, ali su zato bez odgađanja postupili prema prijavi, blokirali račune tvrtke i u konačnici naplatili Despotu svoje ovršne usluge!

Sreća u nesreći je što je Despotova tvrtka tog dana dospjela u dozvoljeni minus pa Fina nije ovrhom mogla povući traženi novac na račun prevaranta. U suprotnom bi tvrtki bila nanesena još veća šteta.

Fina naplatila troškove Despotovoj tvrtki, on sad mora privatnom tužbom tražiti od prevaranta nadoknadu štete

Iako je prevarant, nakon što je shvatio da ne može dobiti novac brzinski povukao zahtjev za ovrhom, Fina je račun Despotove tvrtke zadržala u blokadi sve do danas, dok nisu naplatili svoje troškove, a Despot sad naplatu sam mora tražiti od prevaranta.

Despot je prijevaru odmah prijavio policiji, kriminalistička istraga je u tijeku. Planira i podnošenje privatne tužbe protiv prevaranta.

"Očekujemo da će policija protiv njega podignuti kaznenu prijavu, a mi ćemo ići na tužbu protiv njega za nadoknadu štete. I svakako ćemo proučiti gdje je u svemu ovome odgovornost Fine i ima li mjesta da i od Fine zatražimo odgovornost za ovakvo postupanje!", kazao je Despot za Index.

Iako smo o ovom slučaju zatražili hitno očitovanje Fine, zasad nisu odgovorili na Indexov upit.

Despot nije jedina žrtva

Prema neslužbenim informacijama, Despot i njegova tvrtka nisu jedine žrtve ovakvih ovršnih prevaranata. Fina predanu dokumentaciju kontrolira samo kad je riječ o jako velikim iznosima. To široko otvara vrata prevarantima koji zatraže ovrhu i Fina im automatski prebacuje na račune novac dobro poslujućih tvrtki koje su odlučili pokrasti.

Šteta za tvrtke nije samo financijska, već im ovakve blokade i ovrhe utječu na likvidnost i sam poslovni ugled tvrtke.

"Na policiji u sto čuda, kako je to moguće? E pa moguće je, to je Hrvatska!"

Na slučaj se Despot jučer osvrnuo i na svom Facebook profilu: "Znači, zašto smo moj kolega i ja cijelo popodne proveli na policiji? Ne, to nije prvotravanjska šala, to je hrvatska zbilja. Danas iza podne idem plaćati poslovne račune na e-Zabi i kad me zatekne poruka da je račun blokiran na zahtjev Fine! Reakcija? Poludio sam! Kakva blokada? Tko je blokirao? Nikakav dopis, nikakvo rješenje, nikakva opomena, ništa do nas nije došlo, nitko nas o ničemu nije kontaktirao. Fina podatke ne daje ni preko telefona niti putem e-maila, nego treba doći osobno na šalter. Prije toga izvrtimo sve telefone, knjigovodstvo, sve provjerimo, nemamo pojma što se zbiva.


Dođemo u Finu, i imamo što vidjeti. Tip imenom i prezimenom, sa svojim pravim podacima, iz Zagreba, krivotvorio šest obračuna plaća, krivotvorio pečat naše firme i pod izlikom neisplata plaća zatražio ovrhu nad našim računom. I Fina odmah blokirala. Gospođa na šalteru otvara dokumente koje su zaprimili i odmah s monitora vidim da to niti je naš pečat niti su to obračunske liste kakve se kod nas rade za plaće niti je tip ikad za nas išta radio, pa tako niti je bio u bilo kakvom radnom odnosu, nikakav ugovor, ništa! I pitamo kako je moguće da je Fina to prihvatila njegovo i blokirala? Kaže gospođa da Fina ništa ne kontrolira dalje, nego da je samo dovoljno da je on potpisao kako je dokumentacija točna i da on materijalno i kazneno za to odgovara.

Srećom, jučer smo plaćali puno toga, i otišli u dopušteni minus, pa Fina nije mogla ništa povući jer iz dopuštenog minusa ne može povlačiti novac za ovrhe. Tip je očito skužio da ne može dobiti lovu, jer bi Fina inače odmah na njegov račun prebacila našu lovu da je mogla, pa jučer, kad je i predao zahtjev za ovrhu, predaje odmah i vlastoručno potpisani zahtjev za povlačenje ovrhe, s napomenom da će se s nama izvansudski nagoditi! S kime, za što, za kakav posao? Obična prijevara!

I pitamo gospođu zašto nismo odblokirani ako je on povukao ovrhu? E, ne može, jer Fina mora naplatiti svoje troškove koji nisu mali, i to će naplatiti s našeg računa, a mi dalje neka ganjamo tipa koji nam je prouzročio štetu. Glavno da se Fina zaštitila i da je sebi svoje naplatila.

I nakon Fine ravno na policiju, prijaviti ovu prijevaru. Na policiji u sto čuda, kako je to moguće? Naravno, oni će sada provesti postupak po službenoj dužnosti. Ali do toga nije smjelo ni doći. Kako je moguće? E pa moguće je, to je Hrvatska! I onda ovdje poslovati? Ovo je antipoduzetnička zemlja, antipoduzetničko društvo, ovoj zemlji nema izlaza iz gliba dok se ne dogode korjenite promjene. Mislite da bi netko tako s ulice mogao zahtijevati ovrhu državnog proračuna? Ili neke državne tvrtke? Taman posla! A za sve druge koga briga, snalazite se, ili krepajte!".

Devet krivotvorenih obračunskih lista za plaće za prošlu godinu na temelju kojih je kriminalac pokušao ukrasti novac s računa

"Dragi svi, budući da je moja jučerašnja informacija o našoj blokadi u Fini, i to na temelju krivotvorenih isprava i krivotvorenog pečata, izazvala golemi interes svih vas ovdje, evo najnovijih informacija. Fina nas je danas deblokirala kad se s našeg računa naplatila za svoje troškove, i za nju je tu priča gotova.

Dobili smo sve dokumente, i sad vidimo da se radi o čak devet krivotvorenih obračunskih lista za plaće za prošlu godinu na temelju kojih je kriminalac pokušao nama ukrasti novac s računa. Sva je dokumentacija predana policiji kao dopuna jučerašnje prijave.

Hvala svima koji su jučerašnji status podijelili i komentirali, ovdje se ne radi samo o našoj firmi, ovdje se radi o disfunkcionalnoj državi i javnoj upravi, zbog čega svi patimo i gubimo! Zato treba sve ovakve situacije objavljivati i raditi javni pritisak na sve u državi i politici kako bi se ovakvo nepodnošljivo stanje počelo mijenjati!", napisao je danas Despot na svom Facebook profilu.

Pročitajte više