Snijeg u BiH lomi grane i otežava promet, 50 sela ostalo bez struje

Foto: FAH, Screenshot: Weather.ba

ŽESTOKO nevrijeme je danas dočekalo i Bosnu i Hercegovinu, pa je i nekoliko sela u višim gorskim predjelima u okolici Sarajeva ostalo izolirano pod snježnim zanosima, a mnogi domovi ostali su bez struje.

Zbog snježnih padalina na području općine Sokolac od ponoći u oko 50 sela nema električne energije, prenose Nezavisne novine objavu tamošnje "Elektrodistribucije". Prema njihovim navodima, struje nema na dalekovodima ukupno 50 trafo-stanica koje pokrivaju oko 25 sela i zaselaka, kao i na dalekovodu Novo Selo od izvorišta Vrela Bioštice i dalje.


Šef naplate i mjerenja u ovoj radnoj jedinici Bogdan Erić napomenuo je da je uzrok kvarova mokar snijeg koji pada i lijepi se za užad na elektromreži, kao i drveće koje se pod teretom snijega naslanja na mrežu. Erić je ranije rekao da se ekipe ove radne jedinice nalaze na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Avaz.ba piše i kako je snježno nevrijeme, osim aktiviranja brojnih klizišta i porasta vodostaja rijeka, otežalo i kretanje u prometu, a pogotovo na planinskim prijevojima. U skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine snijeg pravi velike probleme.



Snijeg je u susjednoj zemlji počeo padati već jučer, a prema prognozama tamošnjeg Federalnog hidrometeorološkog zavoda sutra će u BiH snijeg i dalje padati, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom.

Očekuje se novih 10 do 30 litara padalina po metru kvadratnom. Temperature zraka spuštaju se i do -3 stupnja Celzijeva, na jugu Bosne najviše do 7. Zato za vikend Bosanci očekuju smirivanje ovih snježnih naleta, pa će se uz manje padalina i temperatura u većem dijelu zemlje zadržavati iznad nule.

Zimski uvjeti na cestama diljem BiH

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme uz znatno slabiji vjetar nego danas, a najviša dnevna temperatura zraka bit će između 0 i 5 stupnjeva Celzijevih, te na jugu Hercegovine od 7 do 11. Na svim cestama u Federaciji BiH, osobito na područjima zahvaćenim snježnim padalinama, proglašeni su danas zimski uvjeti vožnje, te je obavezna i zimska oprema.

Pročitajte više