Snijeg zabijelio dijelove Dalmacije, padao čak i na Braču

Foto: Tin Juginović/Crometeo, Galerija: Rade Popadić

SNJEŽNE pahulje noćas su zabijelile, osim gorskih predjela, i dijelove Dalmacije.

Tijekom večeri slab snijeg je počeo padati na području između Sinja i Imotskog, a od oko 21 sata padap je i na Kozjaku i Mosoru, sve do 200 metara nadmorske visine.


Na Klisu je padao umjeren snijeg uz 1 stupanj Celzijev, a snijeg se ponegdje počeo hvatati na travnatim površinama. Zabilježeno je da snijeg pada i u Rupotinama. Gust snijeg padao je na mosorskoj zvjezdarnici, te u mosorskim naseljima Dubravi, Donje Sitno i Gornje Sitno, a najviše, nekoliko centimetara, palo ga je u Dubravi. Na zvjezdarnici je temperatura pala na – 2 stupanj Celzijev, a na biokovskom vrhu Sv. Juri na -8. Na području od Trogira do Omiša uz obalu padala je slaba kiša ali je bura povremeno nosila susnježicu sve do mora. Na Dubcima i u Brelima od oko 22 sata također je bilo slabog snijega nošenog burom.

Snijeg je padao čak i na višim dijelovima Čiova, a u Zagvozdu je zabilježeno 5 centimetara snijega! Snijeg je zabijelio Vidovu Goru na otoku Braču, javlja Crometeo.



Nešto više snijega napadalo je na istoku Hrvatske, a prema podacima DHMZ-a, u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški jutros je visina snježnog pokrivača 2 cm. Najviše novog snijega ima u Gospiću gdje je jutros izmjereno 17 cm.

Što nam sprema nastavak aktualne zime?

"Zaista je teško ili nemoguće reći što će se sve događati u meteorološkoj “kuhinji” do proljeća, no zato je znatno izvjesnije što će se događati sljedećih sedam dana. A prognoza vremena odavno nije bila tako komplicirana kao u ovom tjednu. To znači samo jedno – nakon stabilnog prvog dijela, u drugom dijelu tjedna velika je vjerojatnost dolaska niza jakih ciklona, a s njima i jake promjene vremena. S njom u Dalmaciji neće biti jačeg zahlađenja ili zime, ali gotovo svega ostalog hoće. Od obilne kiše, ponegdje i nevremena s tučom, jakog i olujnog juga i lebića, velikih problema u pomorskom prometu, ciklonalne plime i obilnog snijega u planinama…", napisali su iz Crometea. Radi se o cikloni koji je Crometeo tim nazvao Mirjana, a koja bi dijelu unutrašnjosti mogla donijeti i zimske uvjete.


Prognoza DHMZ-a za danas

Danas nas očekuje djelomice sunčano. Oblačnije na istoku i u Dalmaciji, pri čemu u Slavoniji, Baranji i Lici osobito u prvom dijelu dana još može pasti malo snijega, a na jugu malo kiše. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, poslijepodne će slabjeti. Najviša dnevna temperatura između 0 i 5, na Jadranu od 7 do 12 °C.

Prognoza Crometea za cijeli tjedan

U četvrtak počinje promjena vremena. Već tijekom jutra na sjevernom Jadranu naoblačenje koja će sredinom dana donijeti kišu, a u zaleđu obale u početku i snijeg. Kiša, koja lokalno može biti obilnija praćena grmljavinom, prema kraju dana širit će se na Dalmaciju, a samo će se na krajnjem jugu zadržati suho. U Zagori ponegdje prve oborine mogu biti u obliku susnježice i snijega, no snježna granica će se navečer brzo dizati. U višem gorju past će obilan snijeg. Na sjevernom Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i lebić, u Dalmaciji u noći tiho ili slaba bura, od jutra jugo u jačanju koje će navečer biti jako s olujnim udarima na moru. Jutro na sjevernom Jadranu malo toplije, u Dalmacije malo hladnije u odnosu na srijedu. Sredinom dana u zaobalju temperature zraka od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Navečer temperatura zraka u većini predjela u laganom porastu.


U petak će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegdje prolazno može biti i tuče. Lokalno će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Navečer na sjevernom Jadranu postupno spuštanje snježne granice, a u noći na subotu ponegdje snijeg može padati sve do mora. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, na moru ponegdje prolazno olujni prosjek vjetra s orkanskim udarima, a zbog izrazito niskog tlaka zraka osobito navečer očekujemo ciklonalnu plimu. Jutro će posvuda biti toplije u odnosu na prethodne dane. U ranim popodnevnim satima temperature na riječkom području oko 5°C ili malo niže, drugdje većinom od 7 do 14°C na otocima Dalmacije. Navečer, a osobito u noći na subotu zahlađenje koje će se najviše osjetiti na sjevernom Jadranu.

Vrlo promjenjivo, s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom subote. Još u noći na sjevernom Jadranu može biti kiše i snijega, u Dalmaciji kiše, pljuskova i grmljavine, a danju će biti znatno više suhih razdoblja u odnosu na petak, iako je i dalje povremeno moguća slaba kiša. Ujutro će puhati umjeren, ponegdje na udare jak lebić i zapadnjak. Prema kraju dana u Dalmaciji će ponovno zapuhati jugo, na sjevernom Jadranu umjeren do jak lebić kada je opet moguća ciklonalna plima. Najviše dnevne temperature zraka u zaobalju i na riječkom području od 3 do 6°C, drugdje od 6 do 12°C.

Vrlo nestabilno vrijeme nastavit će se i tijekom nedjelje. Iako će povremeno biti kraćih sunčanih razdoblja, kiša, pljuskovi i grmljavina bit će relativno česti, a ponegdje su mogući izraženiji neverini. Snijeg samo u najvišem gorju. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, na moru prolazno olujno s orkanskim udarima, a ponovno se očekuje plavljenje nižih dijelova obale. Prema večeri vjetar u slabljenju, kasno navečer na sjevernom Jadranu moguća je bura. Bit će malo toplije u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U četvrtak veći dio dana suho, ali postupno sve oblačnije. Prema kraju dana i u noći na petak moguće su slabe oborine. Zapuhat će slab do umjeren vjetar južnih smjerova. Jutro hladno s mrazom i mjestimičnom maglom uz temperaturu od -7 do -1, a najviša dnevna bit će od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva.

U petak puno oblaka, povremeno s oborinama. U većini nizinskih predjela kiša, u gorju susnježica i snijeg. Malo snijega možda i u nizinskim krajevima sjeverne Hrvatske, osobito prema kraju dana. Puhat će umjeren i pojačan južni i jugoistočni vjetar, s prolaskom fronte popodne i navečer prolazno jak sjeverac. Temperatura zraka ujutro od -1 do 4, a danju od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva, na krajnjem istoku možda i malo viša.

U danima vikenda bit će malo hladnije, ali i dalje uz puno oblaka i mogućnost za povremene oborine. Moguća je kiša, ali očekuje se i nešto snijega. S obzirom da će temperatura zraka biti granična onda je teško reći koliki će udio oborine pasti kao kiša, a koliko kao snijeg. Jutra hladnija uz temperaturu i malo ispod nule pa je moguća poledica, a dnevna temperatura blizu nule ili malo iznad.

Pročitajte više