Snijeg zabijelio unutrašnjost, ali i hrvatske otoke!

Foto: Tin Juginović, meteoalarm.eu, FAH

METEOALARM je ranije objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra koji će mjestimice prelaziti 120 km/h. Očekuju se visoki valovi, a moguće je i plavljenje niske obale. Crveno upozorenje Meteoalarma podrazumijeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život.

> Vaše fotografije nevremena i snijega šaljite na foto@index.hr! Navedite mjesto i vrijeme fotografiranja te ime autora fotografije.

Veliki valovi i olujno jugo, koje u Dalmaciji puše od sinoć, izazvali su pravu poplavu na splitskoj rivi. Na području Splita moguća je i pojava pijavica.

Na Krku u ovim trenucima upravo pada snijeg, javlja Crometeo na svojoj Facebook stranici.

 

Snijeg pada u riječkom zaleđu, u dijelu središnje i istočne Istre, u višim predjelima Cresa, ali i u unutrašnjosti.

 
 
 


Foto: Toni Trumbić/Crometeo

Na šibenskom području olujno jugo bacalo brodove, plavilo obale

Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na šibensko-kninskom području, uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama.

Veliki valovi, koji su bili i viši od dva metra, uzrokovali su štetu na brodicama vezanim uz obalu na Brodarici, a nevrijeme je izbilo i šahtove te potopilo rivu.

Udari juga, kako se doznaje iz županijskog Centra 112, bacili su stablo na cesti uz brdo Jelinjak na području Grebaštice, a pod udarima vjetra urušio se i jedan kameni zid na kninskom području.

Iako u Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenim osobama, neslužbeno se doznaje kako je jedna osoba zadobila lakše ozljede, pokušavajući spasiti čamac iz 'podivljalog' mora.

Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.

Kako se doznaje iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, vatrogasci su u stanju pripravnosti sve do jenjavanja vremenskih neprilika.

Inače, Meteoalarm je još jutros objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra.

U alarmu je istaknuto kako će udari juga mjestimice prelaziti 120 kilometara na sat, a uz visoke valove očekuje se plavljenje niske obale.

Niski tlak prijetnja za srčane bolesnike

Na oprezu trebaju biti i srčani bolesnici i osobe koje imaju problema s tlakom. Na zadarskom je području, gdje je do 13 sati palo 21 litara kiše po kvadratnom metru, jutros zabilježen tlak od 978 hektopaskala. Najniži je to tlak koji je u Zadru zabilježen u zadnjih nekoliko desetljeća.

U gorskom području i na sjeveru zemlje snijeg

 

U kontinentalnoj Hrvatskoj petak poslijepodne obilježen je kišom i snijegom. Najviše snijega ima u Gorskom kotaru i Lici, a obilan snijeg padao je i u Zagrebu. Vozači se zbog snijega pozivaju na oprez.

 

Probleme u prometu na autocesti A1 izazvao je i nalet tuče na dionici između čvora Gospić i tunela Sveti Rok. Snijeg otežava promet i na autocestama A2, A4, A6 i A7. 

Od jučer do danas u 7 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru izmjereno je preko 40 mm oborine po četvornome metru, u Kukuljanovu i Pagu i preko 50, a u Crnom Lugu čak 62 mm, pri čemu je izmjereno i 5 centimetara snijega. Još zamjetnijeg snježnog pokrivača jutros ima na Pargu - 22 centimetra, Sljemenu - 33 centimetra, Zavižanu - 50 centimetra te na Begovom Razdolju, gdje je izmjereno čak 53 centimetra, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Puhat će umjeren i na udare jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, krajem dana u okretanju na sjeverni, a na Jadranu umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka ujutro će se kretati od -1 do 3 na kopnu te od 6 do 11 na Jadranu, danju od 6 do 11 u unutrašnjosti i od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva na Jadranu, a navečer će biti u osjetnom padu.

Za vikend vrijeme promijenjivo


Za vikend nas očekuje promjenljivo vrijeme. U subotu će biti uglavnom suho sa sunčanim razdobljima, samo u gorskim predjelima uz malo snijega. U nedjelju je mjestimice moguća susnježica i snijeg.

Djelomično razvedravanje stiže s ponedjeljkom zbog čega se očekuju nešto niže temperature. Na obali će biti promjenljivo, mjestimice uz kišu uglavnom u subotu i prvi dio nedjelje. Potom su moguća  češća sunčana razdoblja i uglavnom suho vrijeme. Slabo do umjereno jugo okrenut će na buru i sjeverozapadnjak.

Stanje na cestama

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, uključujući dionice autocesta: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, A4 Zagreb-Goričan između Varaždina i Brezničkog Huma te državne ceste DC1 Čeglje-Vaganac-Gračac i staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Duga Resa-Kikovica.

Na autocesti A1 povremeno pada tuča između čvorova Skradin i Bisko.

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. U Dalmaciji puše jak vjetar.
Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica, posebice na cestama kroz gorja, mostovima i nadvožnjacima.

Na mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zatvorena je Sljemenska cesta od Zagreba prema vrhu, zbog snijega i poledice.

Zbog slijetanja vozila s kolnika na 78. km autoceste A1, kod odmorišta Dobra, promet u smjeru Dubrovnika teče usporeno.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema:

u Gorskom kotaru:

• A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1,
• DC3 Duga Resa-Zdihovo-Delnice-Kikovica,
• DC8 Pasjak-Rupa-Matulji,
• DC32 Prezid-Delnice,
• DC42 Stubica-Hreljin-Ogulinski,
• DC203 Brod na Kupi-Delnice,
• DC305 Parg-Čabar,
• DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,
• ŽC5030 Platak-Kamenjak,
• ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
• ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
• ŽC5060 Bakar-Meja,
• ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo,
• ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Zlobin-Hreljin,
• ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk te ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Gornjeg Jelenja, Čabra i Vrbovskog. Zbog susnježice savjetuje se zimska oprema i na širem riječkom području, na području općine Klana, grada Kastva, zaleđa općine Matulji, Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage.
u Lici, Zadarskoj županiji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj:

• A4 Zagreb-Goričan između Varaždina i Brezničkog Huma,
• DC1 Čeglje-Karlovac-Gračac,
• DC3 Karlovac-Duga Resa-Zdihovo,
• DC6 Brezova Glava-Vojnić-Vojišnica,
• DC23 Duga Resa-Generalski Stol,
• DC25 Korenica-Lički Osik,
• DC42 Josipdol-Poljanak,
• DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,

• DC522 čvor udbina-čvor Gornja Ploča,
• DC218 Dobroselo-Mazin,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i
ŽC5201 Selište-Prijeboj.

Granični prijelazi

Pojačan je izlazak teretnih vozila na Bajakovu, kolona je duga oko 4 km.
Zbog zimskih uvjeta u Republici Sloveniji zabranjen je promet teretnim vozilima na GP Pasjak.

Trajektni promet

U prekidu su:
o trajektne linije: Zadar-Ist-Olib-Premuda-Mali Lošinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka-Lastovo, Makarska-Sumartin, Sućuraj-Drvenik, Sobra-Prapratno i Suđurađ-Dubrovnik;
o katamaranske: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Vis-Split, Split-Rogač, Jelsa-Bol-Split, Lastovo-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula- Hvar-Split;
o brodske: Mali Lošinj-Unije-Susak i Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

Pročitajte više