Socijalistička radnička partija Hrvatske: Ispovijed maloljetnika kod svećenika je neprihvatljiva!

Foto:  AFP

"TRAŽIMO da institucije struke ocijene prihvatljivost obreda ispovijedanja maloljetnika od strane svećenika!", stoji u priopćenju Socijalističke radničke partije Hrvatske, gradskog odbora Umag. Naime, SRP naglašava kako je poznato da se po katoličkoj doktrini u crkvama i drugim vjerskim objektima prakticira ustaljeni obred ispovjedi, a taj obred ne isključuje nego čak i obvezuje djecu da pristupe takvom činu. SRP smatra to neprihvatljivim. 

 
Upozorava se na pedofiliju
 
"Čin ispovijedanja podrazumijeva iznošenje svojih najintimnijih osjećaja. To ispovijedanje se i temelji na represiji, odnosno na ucjeni tj. onaj koji nije potpuno iskren i otvoren pri ispovjedi prijeti mu se raznim kaznama, jedna od kojih je i neulazak u 'božanstveni raj' kao i kazna vječito gorućeg pakla. Uzimajući u obzir nezrelu dob maloljetnika koji su podvrženi ispovijedanju držimo neprihvatljivim takav nestručni vid općenja svećenika s maloljetnicima, koji ima za cilj proizvest poslušnu individuu, podložnu daljnjoj manipulaciji", naglašava se u priopćenju SRP-a. 
 
SRP podsjeća da smo svi svjedoci otkrivanja sve većeg broja slučajeva pedofilije, pogotovo u redovima crkve. Upravo pedofilija koja je jedan od najtežih zločina prema djetetu, je u porastu, a obred ispovijesti prilikom kojeg svećeniku pedofilu i kriminalcu, dijete bude predano kao žrtveno janje, na daljnje raspolaganje može poslužit kao povoljan instrument za regrutiranje budućih žrtava, smatraju u SRP-u. 
 
Maloljetnicima se prijeti teškim kaznama
 
"Ne sluteći, maloljetnik u strahu od kazne, otvara svoju dušu u nadi da će pronaći željeni spas, no nerijetko biva upravo suprotno. Od spasa upada u najtežu agoniju koja ga je mogla zadesit i koja će ga pratit u daljnjem periodu odrastanja i života, silovanje od strane tkz. božjeg izaslanika", stoji u SRP-ovu priopćenju. 
 
Oni traže na kraju od svih mjerodavnih institucija Republike Hrvatske, političkih stranaka, Sabora, Odbora za ljudska prava te pravobranitelja za djecu da pokrenu odgovornu raspravu u Saboru RH te da se na osnovi takve rasprave izglasa Zakon kojim će se regulirati obred ispovijedanja maloljetnika od strane svećenika!
 

Pročitajte više