Šokantna nagodba: Staricu zbog novca izudarao i ostavio u komi, dobio tri godine zatvora?!

DRAGOMIR PETROVIĆ zvani Splićo osuđen je na splitskom Županijskom sudu na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva 90-godišnje Ane Marije Gombert u ožujku 1998. godine Frankfurtu.

Gonili ga za kazneno djelo do 40 godina zatvora, pristali na tri!

Petrović ima poprilično razloga za zadovoljstvo. Bio je, naime, optužen za teško ubojstvo iz koristoljublja, za što zakon predviđa zatvorsku kaznu od 40 godina, no kako je tužilaštvo vrlo slabo stajalo s dokazima, tužiteljica Julijana Stipišić prekvalificirala je djelo u pokušaj ubojstva te se nagodila i zadovoljila sa zatvorskom kaznom od tri godine.

Navodno nije bilo drugih mogućnosti. Da je tužilaštvo ustrajalo na ubojstvu iz koristoljublja, po svemu sudeći pala bi oslobađajuća presuda. 

Slomio starici lubanju i čeljust, davao elektro šokove, ubo u oko davio je koljenom...

Petrović je, inače, u sklopu nagodbe priznao sve za što ga je teretila optužnica. Dotad je negirao da je uopće bio sudionik okrutnog razbojništva. Tako je na koncu priznao da je staricu izudarao po glavi, ubo u oko, koljenom pritisnuo vrat te joj davao elektro šokove. Slomio joj je lubanju i čeljust!

Najveći problem za kvalifikaciju djela ispao je s vještačenjem njemačkih liječnika. Premda je Gombert nakon napada pala u komu i umrla tri mjeseca poslije, nisu mogli sa sigurnošću precizirati je li smrt nastupila zbog ozljeda koje joj je nanio Petrović.

Sudionice pljačke dobile po osam i devet godina zatvora

Splićo je upao u stan Ane Gombert s Mirjanom Betković. Kazali su starici da joj nose cvijeće od njezine nećakinje Simone Hoffmeister, koja je osmislila pljačku. Nakon što su svladali Gombert i ostavili je da leži u komi, iz stana su odnijeli tek 1.700 DEM. Nisu uspjeli pronaći još 65 tisuća DEM.

Betković i Hoffmeister nisu imale sreću da se izvuku s bagatelnim kaznama. U Njemačkoj su osuđene na osam, odnosno, devet godina zatvora za nekoliko razbojničkih krađa. Presuda Petroviću djeluje iz tom kontekstu još šokantnijom. 

Betković se, inače, pojavila na sudu u Hrvatskoj te kazala da Petrović nije bio s njima kada su upali kod Gombert.  

Neće ni dana u zatvor

S ovakvim izuzetno povoljnim raspletom Petrović može biti zadovoljan iz još jednog razloga. Neće, naime, morati na služenje zatvorske kazne, jer ju je već odslužio u pritvoru. Postupak protiv njega vodio se u Hrvatskoj od 2006. godine.

Pročitajte više