Šokiran podacima, zastupnik HDSSB-a pozvao na "iskorjenjivanje gladi iz naših škola"

Foto: Hina

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić pozvao je u četvrtak saborske zastupnike, ali i Vladu da pomognu kako bi se iskorjenila glad u hrvatskim školama jer, kako je naglasio, prema istraživanjima roditelji 10 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca ne mogu dnevno izdvojiti od pet do devet kuna za školski obrok.

> Učiteljica iz Belog Manastira u suzama: Učenik me svaki dan pitao imam li što za jesti za njega

"Dajmo taj problem shvatimo ozbiljnije te molim i zastupnike, ali molim i Vladu da razmislimo i na neki način iskorijenimo glad iz naših škola", apelirao je Grubišić koji je zbog te teme jutros na sjednici Sabora zatražio stanku.

Šokantni podaci

Resorno je ministarstvo, kazao je HDSSB-ovac Grubišić, provelo anketu po školama, a podaci su šokantni te pokazuju kako roditelji 10 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca nemaju pet do devet kuna dnevno za obrok njihove djece u školi.

Podsjetio je kako su dva zastupnika HDSSB-a amandmanom na proračun za 2015. godinu predložila da se za ovu godinu milijun i pol kuna preusmjeri na djecu.

"Znamo da za učenje jesu potrebne kalorije, znamo da za rast i razvoj, kako tjelesni tako i psihički, je najvažniji onaj obrok ujutro ili prijepodne, a znamo i da smo mi saborski zastupnici dobrovoljno kada je bila poplava u Gunji, pripomogli sa 1500 kuna svaki od zastupnika. Znamo i to da svakodnevno dobivamo razne zamolbe s uplatnicama, da mnogi zastupnici prodaju u humanitarne svrhe, sudjelujemo na humanitarnim koncertima, prodaji palačinki, u doniranju djeci koja preko HZZO-a ne mogu ostvariti ono što bi trebali", rekao je Grubišić.

Socijalna (ne)osjetljivost

Čini mu se, kaže, da su ponekad mediji socijalno osjetljiviji od samog Ministarstva socijalne skrbi, jer oni pronalaze slučajeve i upozoravaju.

"Ako već neće Vlada, da sami od sebe krenemo i da se ponovno priupitamo jesu li naša djeca, naši unuci, naša školska djeca - naša ili su nečija tuđa briga. Valjda će to biti i nekakav poticaj Vladi, Ministarstvu školstva i Ministarstvu socijalne skrbi da poduzmu nešto po tom pitanju zajedno s jedinicama lokalne samouprave, jedinicama regionalne samouprave dakle i županijama", poručio je Grubišić.

Pročitajte više