Šokirani mještani Banića traže razloge brutalnog ubojstva: "Ovo je Bog dig´o ruke od naroda!"



"A, ŽENO Božja, ne znam ti ja ništa! Ubili se i aj' zbogom! Ovo je Bog dig'o ruke od naroda! Poludio svijet", prokomentirala je jedna starija mještanka za Dubrovački vjesnik ubojstvo koje je jutros potreslo mjesto Banići u Dubrovačkom primorju.

Podsjetimo, jutros je dubrovačka policija, nakon dojave o lupanju i galami ispred župne kuće, stigla na mjesto događaja i tamo zatekla mrtvo tijelo 49-godišnjeg Marka Kraljevića, predsjednika Mjesnog odbora Banići. U neposrednoj blizini tijela nalazi se i župnik Svete Marije Magdalene, kontroverzni don Ivan Sinanović, koji je odmah potom i uhićen pod sumnjom da je nasmrt premlatio Kraljevića. Do svađe između ove dvojice navodno je došlo zbog širenja lokalnog groblja, kojeg je don Sinanović samoinicijativno pokrenuo bez odobrenja MO-a Banići.

Kraljević kod don Sinanovića došao nakon zabave u Slanome

U svojoj bivšoj župi u mjestu Dubravka, Sinanović je bio poznat po sukobima s mještanima zbog čega je morala intervenirati i policija prije dvije godine. U čitavoj okolici bio je poznat kao gorljivi biker i bivši ratnik. Sebe je opisivao kao Robin Hooda, a čini se kako je u Banićima i kao svećenik uživao bolju reputaciju nego na prijašnjim "radnim mjestima".

Ista gospođa koja je ranije komentirala kako je "Bog digao ruke od naroda", tvrdi kako je Sinanović bio dobar svećenik, te da su ga stariji žitelji sela lisačke župe cijenili jer ih je redovito posjećivao i posvećivao im pažnju.

"Uvijek vam je tako, onaj nije dobar jednome, a drugi drugome. U Slanome je bila ta fešta, a što je dalje bilo ne znam", kaže mještanka Banića za Dubrovački vjesnik, aludirajući na navode da je Kraljević kod svećenika došao nakon što je pohodio zabavu u Slanome. Je li svemu kumovao i alkohol, još uvijek se ne zna.

Ovakav rasplet svađe mogao se očekivati?

"Možete se posvađati stotinu puta, ali to ne znači da treba ubiti čovjeka! Policija je od prvoga dana upoznata sa svime", rekao je jedan drugi mještanin, ali nitko od njih nije želio podrobnije govoriti o prirodi sukoba između svećenika i predsjednika MO-a, kao ni o tome radi li se isključivo o njihovom međusobnom sukobu.

Konkretan povod ubojstva, odnosno onu kap koja je prelila čašu, nije moguće utvrditi ni iz Facebook komentara, iako se iz iz njih da izvući zaključak kako se ovakav rasplet svađe mogao anticipirati. "Svi sad 'peru ruke', a svi su znali sve što se događa , godinama, a moglo se spriječiti zlo. Da se htjelo. Obitelji iskrena sućut", komentirao je jedan Facebook korisnik.



A sukob Kraljevića i don Sinanovića trajao je već neko vrijeme. Počelo je s proširenjem groblja, a završilo ubojstvom psa i dizanjem hajke. Evo što su o sukobu govorili pred pola godine.

"Pokušali su me ukloniti jer im smetam, jer sam nudio jeftinije grobove"


"U Banićima sam želio riješiti problem manjka grobnih mjesta za petnaestak obitelji i proširiti mjesno groblje, ali su se Mjesni odbor i Općina tome usprotivili. Mještani su trebali samo platiti iskop i pravljenje grobnica, što bi ih koštalo oko 15-ak tisuća kuna", kazao je potkraj prošle godine za DV don Sinanović. "Ali Mjesni odbor tužio me i policija je izlazila dva-tri puta. Kad je policija vidjela da je sve u redu, nisu više dolazili. Općina je ljudima prodavala grobna mjesta za 35 do 40 tisuća kuna, a kod mene bi bilo puno jeftinije pa se postavilo pitanje odakle meni to pravo", kazao je tad Sinanović.

A Mjesni odbor je i uspio u svom naumu, jer su radovi zaista i zaustavljeni. Ali neki su mještani i dalje tražili njegov odlazak. "Kad su me tužili biskupu, otišao sam na razgovor u Biskupiju i za to vrijeme ubili su mi ljubimca na kućnom pragu. Na autu su mi ostavili poruku da je to 'upozorenje pred kaznu', psovali me, prijetili smrću. Pokušavaju me ukloniti jer im smetam, a svi ti koji su me tužili biskupu nikad se nisu predstavili imenom i prezimenom, što je jako žalosno. A ništa loše nisam učinio", podsjeća na Sinanovićevu ispovijest Dubrovački vjesnik.

"Svećenik je imao oružje i sipao mržnju s oltara"

Kraljević, aktivni član HDZ-a kojeg mještani opisuju kao mirnog čovjeka, tad je negirao da ima ikakve veze s likvidacijom svećenikovog psa. "Već su počeli pričati da sam ja, ali sam u to doba bio u Kalosu. Svećenik je 'malo na svoju ruku' i ima oružje, tako da po selu pričaju da je to možda i sam napravio. Ukida nam svece i zavjete, sipa mržnju s oltara pa je crkva, koja je nekada bila prepuna vjernika, ostala prazna – kazao je tad Kraljević za Dubrovački vjesnik.

Međutim, ako je vjerovati Facebook komentarima koje su ostavili mještani, istini su bliže riječi svećenika. "Gospodo nije istina da je crkva bila prazna i da sipa mržnju sa oltara!", kaže jedan od njih.

Politika? Financijski interesi? Samoobrana? 

"Baš me zanima kako bi vi reagirali da vas netko napadne u vašem domu u 2 ujutro i nasilno uđe. Zar se on ne smije branit jer je svećenik? Je li njegov život manje vrijedan? Osudit ga treba ako se dokaže da nije bila samoobrana, a ne sada sa komentarima", kaže drugi.

"Šta se svi tu pravite teški moralisti i vjernici. Pustite popa na miru. Dole u toj pripizdini divljaci su ga maltretirali od kad je došo, samo zato što je drugačiji i zato jer je svoj. E pa ovo je lokalnim političarima možda znak da malo smanje svoju aroganciju. Zna se da je pop bio u sukobu sa općinom oko groblja, jer je netko imao interes zaraditi na grobnim mjestima", kaže treći komentator, koji u pozadini cijele priče vidi financijski interes i politiku.

Što se, i zašto, točno dogodilo jutros u Banićima na koncu bi ipak trebala utvrditi policija. Dotad mještanima i javnosti ostaju samo spekulacije.

Pročitajte više