Somalija želi pojačanu suradnju nakon krvavog napada islamista na sveučilište

Foto: Hina

SOMALIJA i Kenija moraju pojačati sigurnosnu suradnju, kazao je u petak somalijski predsjednik Hasan Šeik Mohamud, izražavajući žaljenje nakon "barbarskog" napada islamista al-Šababa u kojem je poginulo 147 osoba na kenijskom sveučilištu.

Somalijski čelnik osudio je smrt "nevinih studenata" u napadu na sveučilište Garisa, na kenijskom istoku, 150 km od somalijske granice.

Izrazio je "saučešće obiteljima onih koji su ubijeni u napadu nemilosrdnih terorista".

Somalijski islamisti al-Šababa koji se bore sa slabim somalijskim vlastima, preuzeli su odgovornost za napad. Po završetku napada koji je trajao čitav dan, četiri napadača aktivirala su pojaseve s eksplozivom koje su nosili.

Taj pokolj, po Mohamudu, ukazuje na "potrebu jačanja antiterorističke suradnje između dvije zemlje u cilju uklanjanja takve prijetnje u regiji".

Kenija se neće dati "zaplašiti teroristima", izjavio je u petak kenijski ministar unutarnjih poslova Joseph Nkaissery, dan nakon napada na sveučilište Garisa.

"Kenijska vlada neće se dati zaplašiti teroristima koji su odlučili ubiti nevine ljude kako bi ponizili vladu", kazao je on novinarima u Garisi.

"Vlada je odlučna u borbi protiv terorista", nastavio je on, izražavajući vjeru u sposobnost svoje zemlje da "pobijedi u tom ratu protiv neprijatelja".

Pročitajte više