Španjolska puca po šavovima: Katalonski parlament odobrio referendum o odcjepljenju

KATALONSKI parlament kasno sinoć je odobrio održavanje referenduma o samoodređenju ove španjolske regije, koji bi se trebao održati paralelno s predstojećim lokalnim izborima 25. studenog.

Za održavanje referenduma o nezavisnosti glasala su 84 zastupnika, dok je njih 45 glasalo protiv. Socijalistička stanka je bila suzdržana i nije glasala. Prijedlog o održavanju referenduma u utorak je dao katalonski premijer Artur Mas, nakon što je španjolski premijer Mariano Rajoy odbio njegov prijedlog da se fiksno odredi količina poreza koje će Katalonci plaćati za središnju državu. Katalonija je ekonomski najmoćnija španjolska regija, s velikim osjećajem autonomnosti.

Odluka o održavaju referenduma koji bi mogao dovesti do raspada Španjolske nije se, naravno, svidio vlastima u Madridu. Zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria kazala je kako će vlada iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme kako bi spriječila odcjepljenje Katalonije.

Vlada će od ustavnog suda tražiti zabranu referenduma

"Postoje pravni instrumenti da se ovo zaustavi. Možemo zatražiti od ustavnog suda zabranu takvog referenduma. A postoji i vlada koja je voljna to učiniti", ukazala je Soraya Saenz de Santamaria. Tvrdi da se referendum može održati samo ako ga sazove centralna vlada i da o njemu glasuju svi Španjolsci, a ne samo Katalonci.

Do porasta tenzija između Katalonije i Madrida došlo je nakon što su ministri predstavili okvirne brojke proračuna za 2013. godinu. Brojni su rezovi već donijeti, a dogodine treba pronaći prostora za dodatne uštede od 13 milijardi eura. Još se ne zna točno tko će morati podnijeti najveći teret rezova, ali Katalonci strahuju kako će regionalni budžeti biti prvi na isti udara.

Svi su protiv vlade

Katalonci su prošlog tjedna održali niz demonstracija na kojima je izražena želja za odcjepljenjem od Španjolske. Da bi stvar po vladu bila gora, pritisak raste i od ostalih građana diljem zemlje. Ovog su tjedna u Madridu održani prosvjedi protiv mjera štednje, koji su prerasli u pravu pobunu i kaos. U trenucima kada troškovi zaduživanja i dalje rasti, financijski sektor je pred raspadom a nezaposlenost na najvišoj razini, čini se kako je Španjolska zemlja koja uistinu puca po šavovima.

Pročitajte više