Spas za Europu: Europska središnja banka uskoro na tržište pušta prvih 60 milijardi eura

Foto: Hina

EUROPSKA središnja banka uskoro pokreće program kupnje obveznica vrijedan šezdeset milijardi eura mjesečno, koji bi trebao pokrenuti uspavano gospodarstvo eurozone.

Početak programa trebao bi biti službeno objavljen u četvrtak, a prema ranijim najavama plan će obuhvaćati kupnju obveznica zemalja eurozone koje imaju investicijski kreditni rejting.

Progam će biti na snazi do rujna 2016. ili dok se ne postigne ciljana inflacija. Inflacija u eurozoni trenutno je negativna. Europska središnja banka nada se postići inflaciju od 2%.

Ekonomisti, političari i poslovni sektor više od godinu dana pozivali su Europsku središnju banku da poduzme radikalne mjere kako bi potaknula inflaciju i gospodarski rast.

U travnju prošle godine direktorica MMF-a Christine Lagarde, i američki ministar financija Jack Lew upozorili su ESB da je potrebna hitna akcija.

Kritičari ove mjere, poput Axela Webera, bivšeg predsjednika Bundesbanke, smatraju da če ova mjera dati kratkoročne rezultate, dok će istovremeno smanjiti pritisak sa nekih zemalja, poput Francuske i Italije, da provedu nepopularne reforme.

Pročitajte više