Splitska dogradonačelnica završila na sudu zbog računa od 12 tisuća kuna

Ilustracija: Arhiva

SPLITSKA dogradonačelnica Aida Batarelo, kolegica gradonačelnika Baldasara iz SDP-a, završila je na Trgovačkom sudu u Splitu zbog računa od nepunih 12 tisuća kuna. Njezin knjigovodstveni servis Kogram tužila je ukrajinska poduzetnica, i to  zbog računa kojeg je servis ispostavio 30. lipnja 2011. godine, a naplatio sutradan. Kada je poduzetnica otkrila što se dogodilo, prekinula je poslovnu suradnju.

Unatoč traženju, Batarelo nije vratila naplaćeni novac. Dokumentaciju je predala stranki 12. srpnja, no u tužbi koja je sudu podnijeta u studenom 2011. godine, navodi se kako nisu priloženi svi papiri  specificirani u spornom računu.

Tužba nakon dvije godine na sudu tek odnedavno čeka odgovor

Prije no što je slučaj završio na sudu, odvijala se stanovita prijepiska između odvjetnice Sandi Mršić Basta, zastupnice ukrajinske poduzetnice i Aide Batarelo kao odgovorne osobe servisa Kogram. Dogovor, međutim, nije postignut. Premda je od podnošenja tužbe prošlo gotovo pune dvije godine, suđenje je u početnoj fazi jer je sudac tek nedavno pozvao Batarelo da da odgovor na tužbu, za što ima 15 dana.

Usluga specificirana u računu odnosila se, inače, na usluge knjigovodstva, izvještaj o investicijama, korištenje pretinca, najam adrese, knjigu za poslovne udjele te izradu bilance. Sve skupa je izašlo 11.913 kuna plus PDV. U tužbi se navodi kako servis splitske dogradonačelnice nije poštivao ugovorene obaveze jer tužitelj nije naručio posebna izvješća, niti su ugovorene usluge korištenja pretinca i najma adrese, za što je naplaćeno oko četiri tisuće kuna.  

Tko je što zapravo naručio?

Batarelo je odgovorila kako nije istina da stranka nije zaprimila izvještaj. Istina je da nije naručila izvješće u skladu s člankom 5. potpisanog ugovora, ali je naručila poslove iz članka 1., u skladu s čime su poslovi i izvršeni. Batarelo obrazlaže kako stranka nije mogla samostalno donositi odluke koje će poslove naručiti, jer je to uređeno propisima, a ona je u Hrvatskoj dužna poslovati po propisima.

U svakom slučaju, drži da zahtjev za povratom naplaćenih sredstava nije osnovan. Navela je i kako poslove savjetovanja servis nije nikada fakturirao, a na osnovu tog savjetovanja bivša klijentica je ostvarila značajan povrat PDV-a. Nije joj jasno temeljem čega se zahtjeva povrat, tim više što klijentica nikada nije imala reklamacije na rad servisa.

Batarelo: Imam papire, sve je bilo po ugovoru i zakonu

Splitska dogradonačelnica potvrdila nam je danas da je prije tjedan dana dobila od suda poziv da da odgovor na tužbu. Stvar će predati svojoj odvjetnici Jadranki Meštrović Kologranić. Na sud ne misli ići, ovlasti je, kaže, ionako prenijela na kolegicu nakon što je stupila na dužnost dogradonačelnice.

Isto tako, upoznat će suprotnu stranu da posjeduje dokumentaciju za koju tvrde da ne postoji, odnosno, da nije predana. Batarelo smatra da bi bilo logično da se tužba nakon toga povuče. U svakom slučaju, ako i ne dođe do toga, sve svoje dokaze predočit će sudu. Tvrdi da je sve uradila po ugovoru i zakonu. Sa Ukrajinkom nije dugo surađivala.

 

Pročitajte više