Splitske tržnice s uvođenjem fiskalizacije očekuju 15 posto manje prodavača

Foto: Paun Paunović/Cropix

UVOĐENJEM fiskalizacije na zelenim tržnicama koja započinje 1. kolovoza, splitske bi tržnice mogle imati oko 15 posto manje prodavača. "Pravo stanje znat će se tek za mjesec dana, ali prema najavama s terena, ovo su približne brojke", rekao je Mirko Karoglan, direktor "Hippos tržnice", tvrtke koncesionara splitske tržnice i ribarnice.

"Uglavnom su ljudi spremni, ni sami ne znaju što ih čeka, ali su spremni, vidjeli su. Sve sam ih upozorio, nema šanse, mi smo se borili, dok smo mislili da ima šanse. Nema šanse. Odustati neće. Fiskalne blagajne morate imati i gotovo. Ogromna većina je nabavila. Neki su najavili da će odustati i odustat će vjerojatno, ali većina je nabavila", rekao je Karoglan.

Iako prodavači koji imaju Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ne moraju imati fiskalne kase, nema najave kako će se broj zahtjeva za izdavanjem OPG kartica povećati. Takvih je svega 25 na svim splitskim tržnicama. "A čujte, tko je OPG je, a tko nije nije, čak će se ići u dodatnu provjeru i ovih koji to jesu, a kamoli da će ih još biti i više. Tako da ne vjerujem da će biti puno više novih", smatra Karoglan.

Na splitskim zelenim tržnicama neće se uvoditi električna energija jer je to nemoguće, kaže Karoglan, pa će svi prodavači morati imati bežične aparate. "Teško bi dobili ateste to. To bi bili vrlo i opsežni i komplicirani radovi da kroz pod dolazi struja ispod svakog banka. Vidjeli ste ono u Zadru, baš mi je palo na pamet kako se ono dogodilo, kad je struja iz svjetla s poda tresla ljude i ubila psa. Tu se polijeva i stalno ste u kontaktu s vodom i to bi bilo vrlo teško i nezgodno", naglašava Karoglan.

Fiskalizacija neće teško pasti onim prodavačima koji rade u zatvorenom dijelu tržnice, ali onima na otvorenom dijelu, vremenski uvjeti neće uvijek ići na ruku. U opremu tržnica nije se već dugo ulagalo, ali izgledno je kako bi se to uskoro moglo promijeniti. "Nekakvo generalno natkrivanje će teško ići jer tu su stabla, ali ide se s nekim promjenama. No idu sada i novi banci s nekim novim suncobranima. To će vrlo brzo biti, ali generalno će se ići na jedno preuređenje pazara, u dogovoru s Gradom i po nalogu Grada, pa ćemo vidjeti kada budu gotova ta rješenja koja će biti izabrana", rekao nam je na kraju Karlogan.

Pročitajte više