Splitski HDZ: Baldasar nije vjerodostojan, jedva je pobijedio, a sada tvrdi da se ne boji izbora

Foto: Mario Todorić/Cropix

U NAPETOM loptanju na splitskoj političkoj sceni čini se kako HDZ-u dosta dobro ide. Dvije sjednice Gradskog vijeća prekinute su zbog nedostatka kvoruma nakon izlaska njihovih 10 vijećnika iz Banovine, što je zavidan uspjeh s obzirom da je ukupan broj vijećničkih mandata čak 35.

"Bahati SDP želi vladati gradom premda su u manjini"

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, kaže kako je gradonačelnik Ivo Baldasar izgubio većinu u Vijeću.

"Ta njihova želja da manjina vlada potvrđuje njihovu bahatost. U nedostatku glasova Baldasar je spreman sada na suradnju sa svima, od liste Marijane Puljak do Kerumovog HGS-a. Tek će budućnost pokazati kakva je bila cijena te koalicije. U svakom slučaju, naši vijećnici neće biti predmet trgovine. HDZ je sa svojim partnerima dosljednom politikom doprinio da se raščisti situacija u Gradskom vijeću i jasno predoči tko je vlast, a tko opozicija", kazao je Škorić.

Plan 21 za Split: Povećati broj gradskih službi na 21

Drži kako je aktualnu vlast zahvatila nervoza te da bi se Baldasar i društvo sami trebali zapitati zbog čega nisu poželjni koalicijski partneri u situaciji kada vladaju i državom i gradom.

Škorić kaže kako bojkot rada GV-a nije politika HDZ-a u Splitu, već da su svojim izlaskom sa sjednica htjeli spriječiti da se donesu odluke koje nisu dobre za Grad.

"U tome smo i uspjeli. U pitanju je prvi put bilo vezivanje brodova na Zapadnoj obali, čemu se gradonačelnik iz neshvatljivih razloga opire, a druga preustroj gradskih službi, čiji bi se broj povećao na 21. Je li to taj SDP-ov Plan 21? Novi ustroj se radi isključivo radi uhljebljivanja podobnih kadrova s Bačvica. Baldasaru s jedne strane smeta što u Vijeću sjedi 35 vijećnika, ali mu ne smeta da komunicira sa 21 pročelnikom?! Bez našeg pritiska nikada ne bi odustao od tog broja i odlučio se na značajno manje povećanje broja službi u odnosu na ono što je isprva planirao", kaže Škorić. 

I HDZ spreman za nove izbore u Splitu

Komentirao je i razmišljanja gradonačelnika Baldasara kako je on spreman za izbore ukoliko se ne riješi kriza vlasti u Splitu.

"Baldasar nije vjerodostojan kada kaže da se ne boji izbora. Sjetimo se da je gradonačelnik postao s tek par stotina glasova razlike u odnosu na našeg kandidata Vjekoslava Ivaniševića. Provukao se kroz iglene uši. Mi nove izbore ne provociramo, ni ne priželjkujemo, no spremni smo ukoliko dođe do toga. Ako ova vlast nije sposobna, neka idu novi izbori. Sve što je dosad pokazala SDP-ova vlast, bilo je trgovanje, a ne upravljanje", zaključio je Škorić.

Nesnalaženje u sportu, rješenja i puštanje magle 

S obzirom da je trenutno najkritičnije s dva splitska kluba, KK Split i HNK Hajduk, novinari su se zanimali za stav HDZ-a po tom pitanju.

"I na pitanju Hajduka vlast pokazuje nesnalaženje. Tražili smo tematsku sjednicu ljetos pa je još nismo dočekali. Vrlo je neozbiljno od Baldasara da onako špekulira s dugovima Hajduka prije derbija. Tražit ćemo rješenje za spas Hajduka, a mislim da bi i vlast trebala nešto konkretno ponuditi, što dosad još nisu napravili. Očekujemo rješenja, a ne puštanje magle. Odnosi se to i na KK Split. Za oba kluba zadužena je savjetnica Anđelka Visković, koju je Baldasar dobio iz Kerumovog mandata, a i sam joj je ukazao veliko povjerenje. Preuzeli su vlast, a s tim i odgovornost. Krajnje je vrijeme da se trgnu jer dosad nisu ništa pokazali", kaže Škorić.

 

 

Pročitajte više