Splitski HDZ-ovci podnijeli kaznenu prijavu zbog oskvrnuća ploče dr. Tuđmana

Foto: HDZ

SPLITSKI HDZ-ovci danas su podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je u noći na subotu napao spomen-ploču dr. Franji Tuđmanu.

"Prije nešto više od mjesec dana, na podli, kukavički način u mraku, jer očito drugačije ne znaju, napadnuta su tri spomen obilježja onima koji su dali najviše za obranu Hrvatske. Najprije, spomenik poginulima IX. bojne HOS-a, zatim je potpaljena vatra i skinuta krunica sa spomenika IV. gardijske brigade, a sada je oskvrnut i natpis na Trgu dr. Tuđmana, dakle, oskvrnut je lik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja neovisne i slobodne Hrvatske", kazao je Mirko Ramljak, bivši gradski vijećnik, predsjednik Odbora za branitelje splitskog HDZ-a.

Ploču u središtu Splita na početku Rive, na kojoj piše da je to Trg Franje Tuđmana, nepoznati počinitelj je prekrio u noći sa 17. na 18. listopada natpisom "Trg žrtava". Splitski HDZ ocjenjuje da je tim činom ugrožen ustavni ustroj Republike Hrvatske, a Hrvatska izvrgnuta ruglu i grubom omalovažavanju.

Ramljak traži da se Baldasar očituje i osudi incident

Ramljak kaže da je na djelu medijska blokada jer o oskvrnuću spomenika IV. brigadi nitko nije izvijestio, dok je tek nešto bilo bolje u slučaju napada na ploču dr. Tuđmana.

Ramljak je pozvao Baldasara da se očituje o ovom događaju, javno ga osudi i zatraži od policije i Državnog odvjetništva ozbiljniji pristup napadima na branitelje jer dosada nije nitko priveden, a kamoli osuđen.

Dao je podršku invalidima i stradalnicima Domovinskog rata koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražeći ostavke ministra, zamjenice i savjetnika.

"Uskoro ćemo im se i mi pridružiti", najavio je Ramljak. Društvo mu je pravio Tomislav Gojo, gradski vijećnik HDZ-a.  

Policija: Nismo imali elemenata za postupanje po službenoj dužnosti

U policiji su nam kazali kako nisu našli prostora za postupanje po službenoj dužnosti u slučaju napada na ploču sa imenom dr. Tuđmana. Netko je, naime, prekrio ploču na zgradi Fine sa stiroporom i natpisom Trg žrtava. Nisu ustanovljena oštećenja ni na samoj ploči, a ni na pročelju zgrade, kažu u policiji.

Pročitajte više