Spremaju se na odvajanje od Velike Britanije: Škotska vlada u utorak predstavlja "bijelu knjigu" o nezavisnosti Škotske

Foto: Gulliver image/Getty images

ŠKOTSKA vlada predstavit će u utorak "bijelu knjigu" o nezavisnosti Škotske koju se nada proglasiti 24. ožujka 2016. ako na referendumu u rujnu sljedeće godine pobijedi "da".

Taj je datum nezavisnosti simboličan na više razina. Obilježava obljetnicu stupanja na tron Engleske i Irske Jakova VI., kralja Škotske, pod imenom Jakov I. To je ujedno i obljetnica potpisivanja Zakona o Uniji iz 1707.

U "bijeloj knjizi" na 670 stranica iznose se svi gospodarski i društveni aspekti njezina projekta nezavisne Škotske.

"Vodič za nezavisnu Škotsku najkompletniji i najdetaljniji je model ikad objavljen, ne samo u Škotskoj nego za bilo koju zemlju koja se pita o mogućoj nezavisnosti", piše u priopćenju objavljenom u nedjelju zamjenica škotskog premijera Nicola Sturgeon, otkrivajući glavne crte projekta.

Pristaše vladajuće Škotske nacionalne stranke predvođeni premijerom Alexom Salmondom namjeravaju provesti kampanju za "da". Laburisti i konzervativci žele da Škotska ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

"Naša poruka narodu Škotske je jasna: pročitajte ga, usporedite ga s bilo kojom alternativnom budućnosti za Škotsku i odlučite se"

Početkom studenoga najnovija ispitivanja javnog mnijenja govorila su da manje od trećine (29 posto) od 5,3 milijuna građana Škotske namjerava glasovati u korist nezavisnosti.


"Radi se o povijesnom dokumentu koji definira ekonomsku, društvenu i demokratsku situaciju u slučaju nezavisnosti", rekao je Nicola Sturgeon.

"Prikazuje financijske adute Škotske i detaljno iznosi kako ćemo postati nezavisni - pregovore, pripreme i sporazume koji će biti potrebni tijekom prijelaznog razdoblja između referenduma u rujnu i datuma nezavisnosti 24. ožujka 2016.", istaknula je ona.

Vodič "pokazuje kako aduti nezavisnosti mogu koristiti pojedincima, obiteljima, zajednicama i čitavoj naciji i odgovara na niz detaljnih pitanja", ističe druga osoba škotske vlade.

Nicola Sturgeon inzistira na činjenici da je taj dokument u 10 poglavlja, objavljen u 20.000 primjeraka i raspoloživ na zahtjev u elektronskom obliku, sastavljen za javnost.

"Naša poruka narodu Škotske je jasna: pročitajte ga, usporedite ga s bilo kojom alternativnom budućnosti za Škotsku i odlučite se", piše ona.

Protivnici neovisnosti koje podržava britanski premijer David Cameron tvrde da je Škotska jača ako ostaje unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte više