Spremaju se smjene i u ostalim ograncima HDZ-a: "Karamarko samo želi odane kadrove"; Puhovski: To se radilo u komunizmu

NA SJEDNICI predsjedništva HDZ-a u Solinu, raspušten je zagrebački ogranak stranke, a njegov predsjednik, Ante Zvonimir Golem, smijenjen. Je li u pozadini odluke želja šefa stranke da se okruži vjernim kadrovima?

"Postoji problem. U odnosima, komunikaciji između čelnog čovjeka i sve većeg dijela Gradskog odbora, područnih ureda", objasnio je šef stranke Tomislav Karamarko odluku sa sjednice predsjedništva na kojoj je imenovano i Povjerenstvo HDZ-a za grad Zagreb, na čijem je čelu glavni tajnik Milijan Brkić.

"Donesena je ta odluka i imenovano je Povjerenstvo i cilju konsolidacije stranke, bez prejudiciranja nečije krivice, ponovit ćemo izbore, prema tome, vidjet ćemo novo vodstvo, imenovano je Povjerenstvo koje to mora riješiti", kazao je Karamarko.

Golem: Nisam izgubio podršku

Upitan tko će biti kandidat za gradonačelnika, Karamarko je rekao da bi moglo biti iznenađenja. Smijenjeni Golem najavio je da će se ponovno kandidirati za prvog čovjeka zagrebačkog HDZ-a.

"Mogu reći da ovi spinovi i ovo sve što je bilo prezentirano u javnosti da sam izgubio podršku u gradskoj organizaciji, jednostavno ne stoji. Mogu samo izraziti žaljenje što u to nisam uspio uvjeriti predsjednika stranke i članove predsjedništva", istaknuo je Golem.

Ovakav potez je očekivan, smatra politički analitičar Žarko Puhovski, koji je uvjeren da će ovakvih smjena biti i u drugim ograncima jer šef HDZ-a uza se želi odane kadrove.

Puhovski: Iza reflektora sprema stranku

"On je čovjek koji u pozadini i iza svjetla reflektora mirno sprema stranku tako da dobije kontrolu. To je pokazao u vrijeme izbora za predsjednika stranke, gdje niti izdaleka nije bio favorit, ali je zapravo, uvjerljivo pobijedio", kaže Puhovski.

Takve su pojave, podsjeća, karakteristika bivšeg komunističkog režima, a ne demokracije. "Doista neugodna situacija, nakon svega onoga što je HDZ u Tuđmanovo doba učinio Zagrebu, da netko tko je napravio karijeru kao profesionalni policajac, bude imenovan za čovjeka koji je zadužen za Zagreb. To zaista sliči na razdoblje iza 1945. godine, kada je to Komunistička partija mogla razviti zato, ne samo stoga što je imala moć, nego i zato što za sebe nije tvrdila da je demokratska stranka, a ovi to tvrde", zaključuje Puhovski.

Pročitajte više