Sramotna presuda gay profesoru iz Varaždina: Presuđeno da je diskriminiran, ali izgubio spor jer je o tome progovorio u medijima!

Ilustracija: Index

NAKON što je ljetos presuđeno da je nad njim vršena diskriminacija, diskriminirani profesor Dario Krešić mora platiti 30.000 kuna onome tko ga je diskriminirao "jer o tome nije smio govoriti u medijima", sramotna je odluka suda u Ivancu, ističu udruge Iskorak i Kontra.

"12. srpnja Općinski sud u Varaždinu donio je presudu vezano za slučaj diskriminacije dr.sc. Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Općinski sud u Varaždinu je donio prvu pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina tako što je u njegovom slučaju utvrdio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, uznemiravanje na temelju spolne orijentacije te zabranio Fakultetu poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića na Fakultetu. Između ostaloga, presudom je nedvojbeno utvrđeno da su nadređeni profesori Kliček i Hutinski uznemiravali Krešića izrugivanjem u javnosti zbog njegove drugačije spolne orijentacije", ističe se u priopćenju.

Naime, nakon dopisa koji je odvjetnik uputio dekanu Fakulteta organizacije i informatike, profesori Kliček i Hutinski pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja profesoru Krešiću. Nakon toga Krešić je očekivao normalizaciju odnosa na Fakultetu, ali dogodilo se upravo suprotno. Dario Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu u Njemačkoj kao znanstvenik-povratnik zaposlio na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, od tada je od strane uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Krešić je zato podnio pred Općinskim sudom u Varaždinu antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Udruge Kontra i Iskorak obavijestile su javnost o tome. Budući da se radi o prvom takvom postupku, nakon priopćenja za javnost svi mediji su o tome izvještavali. Krešić je na pitanja novinara potvrdio činjenice iz tužbe.

"Pristranost i brojni propusti sutkinje"

"Osam mjeseci nakon podnošenja tužbe za zabranu diskriminacije profesori Kliček i Hutinski podnijeli su pojedinačno tužbe radi povrede ugleda i časti. Općinski sud u Varaždinu (Stalna služba u Ivancu) odbio je spojiti postupke iako se radi o činjenično i pravno identičnom postupku. To je učinio iz razloga da se udvostruče parnični troškovi za Krešića jer je već unaprijed bila donesena odluka da se presudi protiv njega", ističu iz udruga.

Također upozoravaju na pristranost i brojne propuste sutkinje Zlate Dombaj, npr. nije upozorila svjedoke na dužnost govorenja istine na sudu, pri čemu je njezina zapisničarka u zapisnik napisala da su svjedoci upozoreni na tu okolnost čime je zapravo krivotvorila zapisnik. "Zbog njene očigledne pristranosti te nepoštivanja i nepoznavanja Ustava RH, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i zakona RH, Dario Krešić i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijeli su dva zahtjeva za izuzeće sutkinje koja su oba odbijena od strane predsjednika Općinskog suda u Varaždinu.

Jučer je donesena presuda protiv Darija Krešića, s nalogom da plati profesoru Kličeku 30 000 kuna. U usmenom obrazloženju presude sutkinja je navela kako nije sporno da je Kliček uznemiravao Krešića. Međutim, kako je rekla, Krešić o tome nije smio govoriti u medijima!

"Ova presuda je zastrašujući pokušaj sprečavanja dr.sc. Krešića i bilo koje druge diskriminirane osobe da govori o diskriminaciji u javnosti. Radi se o izravnoj povredi ljudskih prava dr.sc. Krešića, zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Sutkinja koja je postupala u ovom slučaju postupala je pristrano, kršeći zakone koje treba provoditi, a koji štite žrtve diskriminacije od daljnje viktimizacije. Protiv ove presude uložit ćemo žalbu Županijskom sudu, a zbog nezakonitosti presude sigurni smo da će biti poništena. Nažalost, ostaje činjenica da će suci poput Zlate Dombaj i dalje suditi na hrvatskim sudovima i dok se to ne promijeni, Zakon o suzbijanju diskriminacije ne može istinski zaživjeti. Tražimo da Ministarstvo pravosuđa RH pokrene sustavnu edukaciju sudaca na svim razinama vezano za implementaciju Zakona o suzbijanju diskriminacije i to posebno u dijelu koji se tiče zabrane diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, te tražimo da udruge civilnog društva za zaštitu prava LGBT osoba sudjeluju u izradi i provedbi navedene edukacije", završava priopćenje Iskoraka i Kontre.

> Fakultet organizacije i informatike: Mi nismo bili strana u postupku

> Odvjetnici: Nije točno da je Kliček bilo kako uznemiravao Krešića

Pročitajte više