Sramotno: Homofob desetljeća Marijana Petir u saborskom Odboru za ljudska prava!

Foto: HRT

MARIJANA PETIR, bivša saborska zastupnica HSS-a, čija je politička karijera najviše ostala zapamćena po nizu homofobnih ispada, sjedit će u saborskom Odboru za ljudska prava i manjine kao vanjska članica! Već su se oko toga usuglasili stranački klubovi, a čeka se još potvrda Sabora.

Platforma 112, Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava za ovu su poziciju predlagali aktivisticu Saru Lalić. No, njena kandidatura nije prihvaćena. Netko je u Saboru očito zaključio da je Petir bolji izbor. Uz nju u Odbor su odabrani Željko Mraz, Ana Mandac i Nura Ismailovski.

Bilo je to i više nego dovoljno da se na portalu Queer.hr zapitaju po kojem se kriteriju imenuju članovi pojedini saborskih Odbora, kao i da podsjete na bogatu karijeru Marijane Petir, koja je na zagrebačkoj Povorci ponosa 2011. zaslužila titulu homofoba desetljeća.

Kada se u Saboru 2008. godine glasalo o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, rigidna katolkinja (a ipak profesorica biologije) Petir bila je jedina koja je glasala protiv. Ostala je upamćena i po tome što je HRT optužila za "propagiranje homoseksualnosti".

Sigurno će vam poznato zazvučati i neke od ovih izjava, koje su obilježile političku karijeru Marijane Petir:

"Ne može manjina indoktrinirati svoj sustav vrijednosti većini".

"Ponašanje homoseksualaca u nekim slučajevima prelazi u agresiju".

"Normalna i ljudska potreba svakog čovjeka je da bude roditelj. I to je sasvim normalno".

"Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost".

"Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele".


Nakon svega, doista se moramo zapitati - je li osobi poput Marijane Petir mjesto u saborskom Odboru za ljudska prava?

Pročitajte više