Srbi i Britanci protiv Oluje: "Hrvati slave masovne zločine i etničko čišćenje"

Foto: Hina

VLADE Srbije i Republike Srpske odlučile su 26. lipnja na zajedničkoj sjednici u Beogradu da ubuduće 5. kolovoza obilježavaju kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe, izazvavši negodovanje u Hrvatskoj koja istog datuma slavi Dan pobjede.

Retorika u Srbiji se dodatno zaoštrava s približavanjem proslave, pa je srpski ministar rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ponovio da Srbi još uvijek nemaju preciznih podataka o broju stradalih u Oluji. 

"Sva zvona srpske pravoslavne crkve čut će se u istom trenutku. Ja molim sve da se zaustave u 12 sati kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsjete na one koji su bili prije nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime da žalimo," rekao je Vulin ocijenivši za RTS da je izostanak stranih delegacija na proslavi, uključujući članice NATO-a, velika diplomatska pobjeda Srbije.

"Proslava masovnih zločina i etničkog čišćenja"

Istovremeno, srpski Dokumentacijsko-informacijski centar Veritas tvrdi da Hrvatska 5. kolovoza slavi masovne zločine i etničko čišćenje.

"Hrvatska je slavljenju akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina u 'Oluji' nad Srbima kao državnog praznika, ove godine dodala i vojnu paradu, dok međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, koje su Hrvatsku u međuvremenu primili u članstvo, šuti kao što je šutjela i prije 20 godina," piše u priopćenju D.I.C.-a čiji sadržaj prenosi Blic.


"Najveći paradoks ove agresije, kao i onih koje su joj prethodile, jeste u činjenici da je agresor bila članica UN-a, a Krajina zona pod zaštitom iste organizacije, i to što su neke druge članice te organizacije odobrile i učestvovale u samoj agresiji," tvrde iz centra u čijoj su evidenciji imena 1.853 Srba poginulih ili nestalih tijekom Oluje.

"Žalosno što Hrvati slave Operaciju Oluja"

Blic je kontaktirao i britanskog stručnjaka za Balkan Jamesa Ker-Lindsaya koji kaže da je "žalosno što Hrvati slave Operaciju Oluja."

"Čak i ako Hrvati vojnu ofenzivu iz kolovoza 1995. vide kao završetak separatističke prijetnje u svojoj zemlji, ostaje činjenica da je za to plaćena vrlo visoka cijena. Protjerani su deseci tisuća hrvatskih građana srpskog porijekla," rekao je predavač na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

Ker-Lindsay misli da bi svaka proslava Operacije Oluje trebala pokazati više štovanja prema žrtvama i da njeno obilježavanje ne pridonosi pomirenju u regiji.

Britanski stručnjak pozdravlja i odluku svih zemalja koje su odlučile zaobići proslave u Kninu i Zagrebu.

Pročitajte više