Srbija: Šteta na građevinskim i infrastrukturnim objektima oko milijardu eura

 Ilustracija: freeimages.com

KONAČNU procjenu štete u Srbiji, na svim stambenim i infrastrukturnim objektima izazvanu poplavama napravit će stručne komisije, a ona će iznositi najvjerojatnije više od milijardu eura, pokazuju procjene Građevinsko - industrijske komore Srbije.

Poplavom je oštećeno oko 4.000 magistralnih cesta prve kategorije, lokalnih cesta, oštećeno je 250 mostova, oko 2.500 građevinskih i stambenih objekata je poplavljeno, a ogroman problem predstavljaju i klizišta na pojedinim dionicama, javlja Tanjug.
 
"Na koji način će se šteta sanirati vidjet će se, ali će sve to zahtijevati puno rada i materijalnih sredstava da bi se sve sredilo i dovelo u neki normalni red ", rekao je Tanjugu potpredsjednik Građevinsko - industrijske komore Srbije Goran Rodić.
 
"Važno je da nema zlouporabe, ovo je teška situacija, te bi ljudi od struke trebali biti uključeni. Po našim prvim procjenama konačna šteta na svim stambenim i infrastrukturnim objektima iznosit će najvjerojatnije preko milijardu eura ", rekao je Rodić.
 
U tu procjenu, kako je kazao, ne računaju se štete koje će se odraziti na poljoprivredu, potom koliko je namještaja i drugih stvari oštećeno.
 
Za sanaciju štete bit će potrebno nekoliko godina, a osnovni radovi na sanaciji trajat će mjesecima kako bi se objekti sredili i priveli namjeni, popravila komunalna infrastruktura, vodovod, kanalizacija, omogućila električna energija i cestovna infrastruktura.
 
 

Pročitajte više