Srednjoškolke u Osijeku sve češće idu na plastične operacije, za 25 posto učenika Medicinske škole prioritet su cigarete, a ne hrana!

Foto: Kristijan Cimer/HRFoto

OVIH dana učenici Medicinske škole u Osijeku odgovarali su na jednu anketu, dok je u jednoj drugoj osječkoj srednjoj školi roditeljima prezentirano istraživanje čiji su ih rezultati iznenadili.

Na webu Medicinske škole u Osijeku postavljeno je pitanje: "Kao budući zdravstveni djelatnik, hraniš li se pravilno i zdravo?". Odgovora ima malo. Od njih 18 33 posto ih je odgovorilo da obilno doručkuju kod kuće, za ručak jednu raznovrsne namirnice, za večeru laganu hranu, dok voće jedu u međuobrocima. 33 posto također ih je odgovorilo da doručkuje burek, pizzu ili kroasan, ručaju meso s krumpirom, večeraju topli sendvič, a u međuobrocima jedu čips i slično. Zanimljivo je kako ih je 22 posto odgovorilo da im hrana nije prioritet već ih privlače cigarete i napici.

Srednjoškolke idu na operacije lica

U jednoj drugoj osječkoj srednjoj školi roditelji su ostali zatečeni informacijom kako su njihova djeca opterećena izgledom te da velika većina njih razmišlja ali i odlazi na estetske operacije lica!

"Istina je da u moju ordinaciju dolaze i djevojčice mlađe od 18 godina, ali isključivo u pratnji roditelja, koji moraju dati svoj pristanak i potpis kojim dozvoljavaju operaciju svog djeteta. U 90 posto slučajeva to su zahtjevi za operacijom nosa i ušiju, a nešto rjeđe usnica. Grudi kod tako mladih djevojaka koje još rastu se ne bi trebale operirati i mi to u načelu ne radimo, a moram priznati i da nismo imali takvih zahtjeva. Osobno ne vidim problem u ovoj vrsti klijenata, jer ako će im to pomoći da se bolje osjećaju, ne vidim razloga da to i ne učine", kazao je za Glas Slavonije dr. Dario Šoš, vlasnik Poliklinike Osijek za estetsku kirurgiju.

Psiholozi smatraju kako su rezultati istraživanja očekivani.

"Problem s izgledom u toj dobi nije ništa neočekivano. To je razdoblje kada dječaci gube masno tkivo i dobivaju mišićnu masu, a djevojčice se pretvaraju u žene i samim time dobivaju na težini što teško podnose, a često i ne žele dopustiti biologiji da odradi svoje. Modni i teen časopisi diktiraju kako bi trebale izgledati i odijevati se, a danas i modna industrija stvara sve manje brojeve, pa se takvim djevojčicama može dogoditi da ne mogu niti naći odjevni predmet svoje veličine ili se čini da trebaju nositi L ili XL brojeve, što ih frustrira. Posljedica toga je i nastanak anoreksije i bulimije", kaže za Glas Slavonije doc.dr.sc. Silvija Ručević, voditeljica Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Pročitajte više