Srpska crkva donira novac, a hrvatska poručuje: Vjernici uplaćuju

Foto: Hina, Facebook

SRPSKA pravoslavna crkva još prije dva dana priopćila je kako će pomoći najugroženijima, te da će donirati 10 milijuna dinara i osnovati specijalni fond za saniranje posljedica poplava. "Suočeni s razmjerima katastrofe Crkva je odlučila pored molitvene podrške pokazati i solidarnost s ugroženima.", rekao je novinarima vladika bački Irinej, prenosi Tanjug. Dodao je kako će se obratiti za pomoć svima van zemlje i regije, ne samo crkvama.

A crkva u Hrvatskoj?



Na pitanje građana na Facebooku hoće li dati svoje nekretnine za sve one koji su ostali bez krova nad glavom te imaju li novca da pomognu unesrećenima, iz Zagrebačke nadbiskupije su odgovorili: "Caritas Zagrebačke nadbiskupije pridružio se inicijativi krovne karitativne institucije u Hrvatskoj - Hrvatskom caritasu, koji prikuplja pomoć za ljude u poplavljenim područjima. I ovim putem pozivamo sve vjernike da svojim molitvama i materijalnom pomoći olakšaju trenutno stanje unesrećenih. Lijepi pozdrav!"

Nakon što se više građana uključilo u raspravu, poručili su: "Dragi svi, sve piše u prvom odgovoru. Tko ima uši, neka čuje. Pomolimo se prije spavanja za te ljude. Laka vam noć!"


Drugim riječima, Crkva neće ništa od svog bogatstva dati za žrtve poplave, već će to umjesto njih učiniti vjernici.

Podsjećamo, kada se cijela Hrvatska uključila u akciju za malenu Noru, pitali smo Zagrebačku nadbiskupiju je li Katolička Crkva donirala novac u humanitarnoj akciji. Prvo su nam kazali kako ne vode takvu evidenciju pa ne mogu odgovoriti, a na dodatno pitanje koliko je zapravo Crkva uplatila kazali su: "Koliko nam je poznato do sada je skupljeno 3,4 milijuna kuna, a za vjerovati kako je veliki dio donacija došao od vjernika pa se ne može govoriti da 'Crkva' nije doprinijela ovoj akciji"

Iz Hrvatske biskupske konferencije, čije je sjedište zgrada od oniksa, niti nakon dva dana nismo dobili odgovor na pitanje jesu li donirali novac za Noru.

Pročitajte više