Srpska javnost odbija izvješća o padu vojnog helikoptera i traži odgovornost ministra obrane

Foto: Hina

IAKO je prema izvješću stručne Komisije za ispitivanje pada vojnog helikoptera u Surčinu pokraj Beograda glavni krivac za tragediju ljudski faktor, srpska javnost i mediji propitkuju u kojoj je mjeri nesreći kumovala potvrđena alkoholiziranost pilota Omera Mehića.

> Pilot i tehničar helikoptera koji je pao u Srbiji bili su pijani

"Imamo tu konfuziju da je pilot bio prilično sposoban sletjeti s helikopterom u Raški i prilično kompliciranu konverzaciju prilikom prilaza beogradskoj regiji. Tako da zaista, tu teoriju o alkoholu u organizmu ne možemo uzeti kao jedan nedvosmislen uzrok ovog udesa," komentirao je za B92 Petar Vojinović, urednik portala TangoSix posvećenog zrakoplovstvu koji vjeruje da tragedija zaslužuje formiranje parlamentarne komisije.

"Jer je ovdje zaista potrebno da imamo nezavisne stručnjake koji bi mogli skenirati relativno korektan izvještaj vojske, oba izvještaja. Koji nam dosta toga govore, koji su iznenađujuće detaljni u nepravilnostima kojih je bilo opet iznenađujuće mnogo" kaže Vojinović i postavlja pitanje je li postojao pritisak na kontrolu leta jer jedan od izvještaja otkriva dugotrajan razgovor između posade i kontrolora o mjestu slijetanja.


Vučić optužio novinare za politizaciju tragedije

Na konferenciji za novinare srbijanski premijer poručio je da su članovi posade helikoptera u čijem je padu tijekom pokušaja spašavanja života ugrožene petodnevne bebe, sredinom travnja poginulo sedam osoba, heroji te je optužio novinare da po svaku cijenu hoće tu tragediju svesti na političku razinu tražeći odgovornost ministara obrane i zdravlja.

Helikopter se srušio 13. travnja nakon neuspješnih pokušaja da zbog guste magle i oblaka sleti na pistu sa životno ugroženim djetetom. Izvješća dvaju vojnih povjerenstva ukazuju na odgovornost u zapovjednom lancu i ljudski faktor, a izravna odgovornost pripisana je zapovjedniku posade helikoptera.

Znatan dio javnosti u Srbiji ne prihvaća takva izvješća i na društvenim mrežama traži se odgovornost ministra obrane Bratislava Gašića koji je zapovjedio let unatoč iznimno lošim meteorološkim uvjetima.

Pročitajte više