Srpska skupština ukida obrtnicima plaćanje njihovom ZAMP-u, a ugostiteljima manji računi

Foto: RTS

SRPSKA Skupština raspravlja danas o prijedlogu srpske vlade prema kojem će obrtničke radnje biti oslobođene plaćanja za tzv. "muzički dinar", dok su ugostiteljskim objektima bitno smanjena davanja slijedom  zakona o autorskim i srodnim pravima.  
 
"Ukidamo plaćanja za obrtnike! Ugostitelji će plaćati za autorska prava u ovisnosti od površine objekta i geografskog položaja", objasnio je danas ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović dodajući da su oslobođeni plaćanja i poduzetnici  koji se bave proizvodnom djelatnošću prodaje vlastitih proizvoda. Srbi priznaju kako su zbog ovog zakona imali primjedbu Europske komisije pa će zbog toga ovaj zakon biti privremen, odnosno ograničen na četiri do pet godina. 
 
Plaćanja za autorska prava uskladiti s ekonomskim prilikama
 
"Nužno je ta davanja ograničiti odnosno uskladiti s trenutnim gospodarstvenim mogućnostima korisnika", rekao je Obradović, prenosi srpska državna televizija. Osnovna promjena je da za određivanje naknade za javno emitiranje glazbenih djela jest da se visina naknade veže za minimalnu zaradu u Srbiji. 
 
Privrednim subjektima kojima glazba nije nužna za djelatnosti, već je koriste da je u prostoru ugodno, plaćat će puno manje iznose nego do sada. Pri određivanju kvadrature komercijalnih poslovnih prostora isključivo se računa prostor koji korisnik koristi za prijem gostiju, a ne računaju se pomoćne prostorije za rad osoblja, korisnika, skladišni i sanitarni prostor.
 
Naglasimo kako je ovom prijedlogu već bilo riječi i prije. Tako je u veljači kada je najavljen ovaj zakon, što je objavljeno na Indexu, došao i demantij hrvatskog ZAMP-a. 
 
Šok međunarodne zajednice!?
 
"Odluka srpske vlade šokirala je širu međunarodnu autorsku i umjetničku zajednicu čije reakcije su upućene na adrese srpske vlade i parlamenta. S navedenim prijedlogom upoznati su i predstavnici europske komisije te se nadamo da takav potez, a s obzirom da krši sve navedene međunarodne norme, neće opstati", pisao je ZAMP u veljači kada se radilo o prijedlogu zakona. U ZAMP-u su tada tvrdili da taj zakon u ovom obliku neće doći do srpskog parlamenta. 

Pročitajte više