Srpska zajednica: Zakonitost, nenasilnost i tolerancija ne smiju biti ugrožene slobodom govora

Foto: Likaplus.hr

"IZRAŽAVAMO najdublju zabrinutost zbog širenja netolerancije, nezakonitosti i nasilnosti koju su povodom ćiriličnog pisma pokrenule pojedine udruge, stranke i pojedinci iz vjerskih institucija", stoji u priopćenju kojeg su uputili Srpsko narodno vijeće, Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru, Zajedničko vijeće općina, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko privredno društvo Privrednik.

> Dvojezične ploče razbijene i u Udbini: "Bacaju hrvatski Ustav i zakone u blato međuetničke netolerancije"

"Posebno nas zabrinjava činjenica što se umjesto osude onih koji šire netoleranciju, nezakonitost i nasilnost stvara atmosfera osude ćirilice i Vlade koja s dužnim oprezom provodi zakone koji su godinama čekali na provedbu.

Također izražavamo zabrinutost što mnogi mediji, a među njima i javni mediji, služe kao medijski servis te kampanje ne vodeći računa o tome da bilo svojim ili tuđim porukama ne bi smjeli širiti međuetničku netoleranciju, stvarati atmosferu bezakonja i poticati mržnju i nasilje.

Onima koji od nas traže da se oglasimo povodom ovih događaja ili da ih komentiramo želimo reći da u atmosferi u kojoj se Srbima u Hrvatskoj oduzima pravo na njihovo pismo a tobože ostavlja sloboda govora, poručujemo da to ne smatramo slobodom i da takvu slobodu ne prihvaćamo. Onima koji ćirilično pismo proglašavaju 'agresorskim ili zločinačkim', a tobože jamče pravo djeci srpske nacionalnosti da ga uče u školama, poručujemo da to pravo ne bismo poželjeli nikom pa ni onima koji nam ga nude.

Umjesto toga očekujemo od nadležnih saborskih tijela i od nadležnih državnih agencija zaduženih za ispunjavanje koncesijskih ugovora medijskih koncesionara da svojim djelovanjem zaštite temeljne ustavne vrijednosti hrvatskog Ustava. Zakonitost, nenasilnost i tolerancija su vrijednosti koje se ne smiju narušavati u javnom medijskom prostoru, i ne smiju biti ugrožene nikakvom i ničijom slobodom govora. Nadamo se da i oni kojima se obraćamo ne smatraju da o svojim zakonskim obavezama trebaju razgovarati s onima koji krše zakone, kao što to čine neki bez osjećaja odgovornosti prema vlastitim ustavnim obavezama", stoji u priopćenju.

Pročitajte više