Srpski desničari na Gazimestanu pozivali na oružje te veličali Mladića i Karadžića: "Kosovo je srpski Jeruzalem"

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je u Gračanici, gdje je povodom Vidovdana služio liturgiju, rekao da je Kosovo srpski Jeruzalem.

U manastiru Gračanica patrijarh je poručio da su došli na ovaj teritorij, koji sada pripada Kosovu, "da svojim prisustvom pokažemo da je ovo bila, je i ostati će sveta srpska zemlja - srpski Jeruzalem". "Sveto Kosovo je naše i ne smijemo ga nikada izgubiti iz vida", kazao je patrijarh Irinej te podsjetio da je bilo mnogo "seoba i bjegova od muka i nevolja", ali i da se "narod vraćao porušenim i spaljenim domovima i obnavljao ih i započinjao život iznova".

> Sukob srpskih navijača i kosovske policije na Merdaru: Policajci izvukli pištolje, ozlijeđeno 20 osoba

"Naša sloboda je vezana križem za koji su se borili junaci na Kosovu, ali i junaci poslije Kosova do današnjeg dana, za križ časni i slobodu zlatnu", kazao je Irinej. Zaprijetio je onima koji se "ogriješe o križ ili slobodu biti pozvani da teško ispaštaju". "Zato poštujemo križ koji su na sebi i u sebi nosili kosovski mučenici i svi drugi koji su bili na tom putu stradanja", rekao je patrijarh SPC-a u Gračanici te dodao da Kosovo nikada ne smiju zaboraviti, "jer će tada zaboraviti sami sebe". Srbi su uz pratnju kosovske policije doputovali u Gračanicu iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, gradova središnje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Srbi slavljem Vidovdana danas obilježavaju 623. godišnjicu sjećanja na bitku srpske vojske sa Osmanlijskim carstvom na Kosovu 1389. godine. Tisuće Srba danas se okupilo i na Gazimestanu na središnjoj proslavi Vidovdana. Na kraju parastosa patrijarha Irineja srpski desničari su skandirali ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću. Desničari, među kojima je bio i vođa nedavno zabranjene skupine "Obraz" Mladen Obradović, su uz veličanje ratnih zločinca poručili i da im "daju oružje".

Srpske zastave bačene u kanal

Patrijarh ih je zamolio da ne provociraju. Srpski mediji pišu da je kosovska policija onima koji su dolazili na Gazimestan oduzimala sva obilježja osim srpskih zastava. Navodno su ostajali bez šajkača i majica sa političkim porukama. Neki izvještaji govore i da su neke srpske zastave oduzete i bačene u kanal pored ceste Priština - Kosovska Mitrovica.

Pročitajte više