Srpski ekstremisti ometaju izbore: Prekinuti izbori u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

Ilustracija: RTS

MASKIRANI napadač upao je u nedjelju na glavno biračko mjesto u kosovskom gradu Mitrovici, bacio suzavac i razbio biračke kutije tijekom izbora za koje se Zapad nada da će pomoći integraciji Srba i Albanca rekli su svjedoci. Napad se dogodio u školi Sveti Sava gdje se nalazi oko polovine biračkih mjesta na srpskoj strani etnički podijeljenog grada.

Članovi biračkih odbora, kao i članovi Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS), su pobjegli, a policija je zatvorila područje dva sata prije isteka glasanja, javili su svjedoci.

Dopredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić zatražio je od međunarodne zajednice dozvolu Srbiji da intervenira 45 minuta na sjeveru Kosova protiv, kako su javili mediji, srpskih ekstremista koji su izazvali incident na biračkom mjestu. Vučić je, potvrdili su u njegovu uredu beogradskim medijima, tražio da red na biralištima provede srpska policija kako bi se nesmetano nastavilo glasovanje.

RTS javlja da su izbori zbog upada ekstremista prekinuti i u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu.

Poslijepodne pojačan izlazak na birališta

"Za sada nema odgovora od međunarodne zajednice na Vučićev zahtjev", rečeno je u uredu vicepremijera, a navodi agencija Beta.

Kako su javili beogradski medij, osoblje OESS-a bilo je vrlo uplašeno, neki od njih su nosili kacige i pancirke, a prema neslužbenim informacijama nitko od međunarodnih službenika nije ozlijeđen.

Nakon lošeg odziva Srba na sjeveru Kosova i ponovljenog apela srbijanskih dužnosnika iz Beograda sunarodnjacima da sudjeluju na lokalnim izborima, popodne je počeo masovniji izlazak na birališta.


Ekstremni desničari ometaju glasanje

Prema izvješćima beogradskih medija, ekstremni desničari ometaju normalno glasovanje, a među njima su najekstremniji pripadnici udruge Obraz, pokreta Dveri, grupa koja sebe naziva Četnici iz Valjeva, pristaše Demokratske stranke Srbije, te grupa Artemijevaca, pristaša nekadašnjeg vladike raško - prizrenskog kojeg je Srpska pravoslavna crkva izopćila.

Ekstremisti, kako se navodi, presreću starce i žene koji idu na birališta i prijete im, a vođa Obraza Mladen Obradović s grupom svojih ljudi snima prilaz biralištima i svakoga tko dođe glasati.

Nakon niza takvih informacija očitovao se i ministar zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin ocjenom da s dosadašnjim trendom izlaznosti na birališta na sjeveru Kosova može doći do toga da "bude izabrana vlast koju Srbi ne žele".

Središnje izborno povjerenstvo Kosova priopćilo je da je do 15 sati glasalo 33,12 posto birača, odnosno 534.753 građana. Prema neslužbenim podacima, izlaznost na sjeveru Kosova je do 16 sati bila manja od 10 posto. Glasovanje na Kosovu trajalo je do 19 sati.

Pročitajte više