Srpski mediji o hrvatskim maturantima: Milanović ne mora brinuti, bit će prave ustaše

Ilustracija: Informer.rs, Shutterstock

ISTRAŽIVANJE "Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj" provedeno na uzorku od 1 146 maturanata pokazalo je katastrofalno neznanje i poražavajuće rezultate ispitivanja političke pismenost hrvatske mladeži.


Rezultati ispitivanja pokazali su da gotovo tri trećine maturanata ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovica se slaže s tvrdnjom da je homoseksualnost poremećaj.

Nije dugo trebalo da na ovakve katastrofalne podatke reagiraju i mediji u regiji, posebno oni u Srbiji. Informer tako donosi tekst s bombastičnim naslovom: "BIT ĆE PRAVE USTAŠE! Mladi Hrvati tvrde da NDH nije bila fašistička!" u kojem zaključuje kako "s ovakvom omladinom premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministar policije Ranko Ostojić nemaju razloga za brigu, jer će vrijeđanjem i pljuvanjem Srba i Srbije sigurno dobiti mnogo glasova na izborima".

I list Pravda donosi osvrt na rezultate istraživanja, naglašavajući posebno kako velik broj maturanata smatra da su "samo katolici pravi Hrvati" i da se 40 posto maturanata protivi pokušaju sudskog progona osumnjičenih za ratne zločine počinjene tijekom rata devedesetih godina.

Pročitajte više