Srpski ministar unutarnjih poslova plagirao doktorski rad?

Screenshot: YouTube

NA PORTALU Peščanik u nedjelju je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je dio doktorata ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat što je izazvalo burne reakcije u srpskoj javnosti.

Nebojša Stefanović je u lipnju 2013. godine obranio doktorat na Sveučilištu Megatrend u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primjer grada Beograda)", prenosi B92.

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić tvrde da postoje ozbiljne indicije da je rad plagijat i da je naslovna tema promašena.

Iako je mogući plagijat ministra izazvao buru reakcija u javnosti, predsjednica nacionalnog savjeta za znanost Vera Dondur izjavila je da u Srbiji ne postoji precizna procedura kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad plagijat, niti postoje zakonske posljedice ako je to istina. Sve ostaje na nivou etičkih tijela samih sveučilišta.

Pojedini politički predstavnici odmah su zatražili hitnu ostavku jer je ministar prema njihovim riječima prevarant.

Organizacija "Transparentnost Srbija" ocijenila je da je problem sumnjivih diploma državnih dužnosnika posljedica loše provjere u visokoškolskim ustanovama, osobnih motiva i korupcije.

Pročitajte više