Srušena presuda od šest mjeseci zatvora odvjetniku koji je na prijelazu pijan usmrtio pješaka

Screenshot: Street View

ŽUPANIJSKI sud u Splitu ukinuo je presudu od šest mjeseci zatvora splitskom odvjetniku Andreju Praprotniku za smrt pješaka Frane Obilinovića.

Kako doznajemo, presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, i to zbog toga što sudac Mile Rebić nije obrazložio primjenu djelomične uvjetne osude.

Nerazumljiva izreka

Vijeće splitskog Županijskog suda presudu nije moglo ispitati jer je izreka nerazumljiva i nisu dani jasni razlozi o odlučujućim činjenicama.

Kao što smo pisali prije godinu dana, sudac Rebić izrekao je djelomičnu uvjetnu osudu po kojoj Praprotnik ide šest mjeseci u zatvor, dok bi na uvjetnoj slobodi proveo dvije godine. Ukoliko bi nešto opet napravio u tom razdoblju, morao bi doslužiti još deset mjeseci.

Presuda taman da okrivljeni ne izgubi odvjetničku licencu

Praprotnik je oborio Obilinovića na pješačkom prijelazu u 8 sati ujutro. Izmjereno mu je 1,29 promila alkohola. Na suđenju se požalio da mu je autobus zaklonio pogled i da se nije znalo hoće li on proći ili će pješak.

Sudac Rebić našao je pregršt olakotnih okolnosti, nijednu otegotnu. Ukinuta presuda bila je povoljna za okrivljenog odvjetnika jer nije kažnjen strože od šest mjeseci zatvora. Da je, izgubio bi licencu po Zakonu o odvjetništvu. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu bilo je nezadovoljno takvom presudom pa su se žalili.

Pročitajte više