Standard&Poor´s: Hrvatska ove godine izlazi iz recesije

Foto: Shutterstock

HRVATSKO gospodarstvo u drugoj polovici 2015. izaći će iz recesije, predviđa rejting agencija Standard&Poor's. S&P je Hrvatskoj potvrdio dugoročni rejting na BB i kratokorčni na B, uz stabilan outlook.

Ističu da je 2014. u Hrvatskoj bila već šesta godina recesije. Prema njihovim procjenama, hrvatski je BDP prošle godine pao za 0,6 posto. Ukupno je od 2008. do danas hrvatski BDP pao za 13,1 posto, tvrdi S&P.

Analitičari S&P predviđaju da će gospodarstvo ove godine stagnirati, što znači da bi BDP u 2015. trebao biti oko nule. Porast se očekuje iduće godine kada će, vjeruje S&P, hrvatski BDP rasti za 1 posto. Prognoziraju da će rast BDP do 2018. ubrzati do 1,8 posto.

Podbacili su političari

Hrvatsku će iz krize, prema prognozama S&P-a, izvući investicije, a tek onda će doći do porasta potrošnje. No, nema pretjeranog razloga za veselje: S&P tvrdi da će Hrvatska u 2016. godini dosegnuti razinu kakvu je imala 2006. godine, što znači da je izgubljeno čitavo jedno desetljeće.

Također, S&P tvrdi da oporavak gospodarstva i dalje koči izostanak strukturnih i fiskalnih reformi. Hrvatska, kako kažu, nije konkurentna na međunarodnom tržištu, a nisu sigurni ni u dugoročnu održivost javnog financija.

S&P tvrdi da hrvatske institucije do sada nisu bile sposobne odgovoriti na gospodarske izazove. Također, napominju da se krajem ove godine u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori, zbog čega u 2015. ne treba očekivati reforme.

Deficit na 3 posto 2018.

Prema projekciji S&P-a, deficit središnje države ove godine ostat će 4,9 posto BDP-a. U narednim godinama postupno će se smanjivati, a 2018. doći će do 3 posto BDP-a, što od nas traži i Europska unija.

Hrvatski javni dug svoj će vrhunac, vjeruje S&P, doživjeti u 2017. godini, kada će skočiti na 81 posto BDP-a.

Pročitajte više