Stanovnici zabiokovskih mjesta zbog naplate tunelarine prosvjeduju ispred tunela Sveti Ilija

Foto: Ivo Ravlić/Cropix; HAC

DANAS u 18 sati održat će se prosvjed ispred tunela Sv. Ilija - Biokovo. Odluku su donijeli čelni ljudi zabiokovskih mjesta na zajedničkom sastanku koji je uslijedio nakon što su im Hrvatske autoceste dostavile cjenik za naplatu tunelarine.

Čelnici lokalnih mjesta najavili su prosvjed ispred tunela, a od blokade su odustali zbog turističke sezone. Bit će organiziran i besplatan prijevozom autobusima od kolodvora u Imotskom do naplatne rampe Biokovo s polaskom u 17 sati. Skup koji organiziraju čelnici općina spomenutog područja uredno je prijavljen policiji.

"Financijski efekt povezivanja imotskog kraja i makarskog primorja puno bi se brže odrazio na sveukupno stanje u gospodarstvu kad se tunelarina ne bi naplaćivala", rekao je župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja naglašavajući kako je naplata prolaza kroz tunel Sv. Ilija jedinstvena situacija u Hrvatskoj.

HAC: Korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 posto popusta s pre-paid ENC-om!



"Zbog niza nepotpunih informacija koje su u zadnje vrijeme objavljene o naplati cestarine za tunel Sveti Ilija s ciljem dizanja tenzija kod lokalnog stanovništva, smatramo svojom dužnošću potpuno i kvalitetno informirati korisnike tunela o troškovima prolaska kroz tunel.
 
U privitku Vam šaljemo grafički prikaz usporedbe troškova korištenja tunela i obilaznog pravca.
 
Također navodimo i pogodnosti koje imaju korisnici ENC-a: Korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 posto popusta s pre-paid ENC-om! Primjerice, korisnik osobnog vozila (I skupina) s pre-paid ENC-om će cestarinu od 20 kuna platiti 7,83 kune.

Objašnjenje:

Korisnik pre paid ENC-a prvo ostvaruje popust od 21,74 posto na uplaćeni iznos, a potom nakon svakog prolaska tunelom Sv. Ilija korisnik na svoj ENC račun dobiva povrat od 50 posto iznosa plaćene tunelarine, što u našem primjeru korisnika osobnog vozila iznosi 10 kuna, stoga ga cestarina košta 10 kuna koji se skidaju sa ENC računa. Da bi korisnik ostvario 10 kuna na ENC računu, mora uplatiti 7,83 kune, jer inicijalno ostvaruje popust od 21,74 posto na pre paid ECN. Dakle cestarina za osobno vozilo prve skupine košta ga realno 7,83 kune.

Prema važećem cjeniku Hrvatskih autocesta d.o.o. kod svakog prolaska na naplatnoj postaji na svim monitorima prikazuje se cijena cestarine korištene dionice bez prikaza popusta, a popust se obračunava u sustavu, pa zbog toga popust od 50 posto neće biti vidljiv na displayu, nego na korisničkom računu u roku 30 minuta", stoji u pojašnjenju HAC-a.

Pročitajte više