Što je Slavko Linić radio na Ksaveru s crkvenim šefovima Bozanićem i Srakićem?



JOSIP BOZANIĆ, zagrebački nadbiskup, i Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, sastali su se sa Slavkom Linićem!

> Strah od revizije ugovora s Vatikanom: Ministar pravosuđa Miljenić kod kardinala Bozanića

Ministar financija crkvene je šefove u utorak posjetio na Ksaveru, u prostorijama HBK. Na sastanku su, kako je priopćeno iz HBK, sudjelovali i generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i Linićev pomoćnik Miljenko Fičor.

Koja je točno bila tema sastanka, iz priopćenja se ne da razlučiti. No, očito je da se razgovaralo o novcu kojeg katolička crkva dobiva iz državnog proračuna.

"Na sastanku je bilo riječi o potrebi usklađivanja postojećeg Sporazuma između Ministarstva financija i Hrvatske biskupske konferencije s odredbama zakona koji uređuju proračunske procese", navodi se u priopćenju.

Mijenja se sporazum kojeg su potpisali Škegro i Bozanić?

Radi se najvjerojatnije o sporazumu koji je potpisan u vrijeme dok je ministar financija RH bio Borislav Škegro. Sporazum o načinu izvršavanja određenih financijskih obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi tada su potpisali Škegro i Bozanić, tadašnji predsjednik HBK.


Sporazum se odnosi na 6. i 9. članak Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. U članku 6. tako stoji da će RH katoličkoj crkvi iz proračuna svaki mjesec davati iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa koje postoje u Republici Hrvatskoj.

"Radi rješavanja pitanja mirovinskoga osiguranja članova klera, redovnika i redovnica koji su navršili 65 godina života, a čije mirovinsko osiguranje do sada nije sustavno riješeno, Republika Hrvatska će tijekom prvih deset godina primjene ovoga Ugovora novčani iznos o kojem se govori u članku 6. ovoga Ugovora isplaćivati uvećan za 20 posto", stoji u članku 9. ovog Sporazuma.

S obzirom da je Sporazum potpisan 1999. godine, odredbe članka 9. više nisu na snazi.

Pročitajte više