Stožer Ive Josipovića u suzama: "Hrvatska je dobila Tuđmana"

Foto:FAH, Index, Video: Dario Dalmacija (Index) 

IVO JOSIPOVIĆ ostat će zapisan u povijesti kao prvi predsjednik Hrvatske koji odlazi nakon samo jednog mandata. U drugom krugu predsjedničkih izbora izgubio je od Kolinde Grabar Kitarović koja je tako postala prva predsjednica Hrvatske. Kako su se dočekivali rezultati u Josipovićevom stožeru iz minute u minutu pročitajte na Indexu.

23:25 Bend svira, no u dvorani već odavno. osim par novinara, nema tko plesati...

23:00 "Ljevica se treba vratiti socijaldemokraciji, mi nismo liberali. To već dugo govorim. Treba i retoriku promijeniti, da nas ljudi razumiju. Dio toga je i da kroz djela pokazujemo svoja uvjerenja", rekao je Komadina za Index.

22:55 Volonterke u Josipovićevom stožeru plakale su iza pozornice nakon govora Ive Josipovića. "Hrvatska je dobila Tuđmana", rekla je jedna od njih.

22:45  "Ja ovo govorim u svoje ime, meni je totalno nejasno zašto se o Hrvatskoj odlučuje u drugoj državi. Zakone, Ustav i prava treba poštivati, ali razlika je 20 tisuća glasova, a to su naši sugrađani iz BiH. Ja nikad ne bih glasao za nekog i odlučivao kako će netko živjeti u drugoj državi.", rekao je ministar Matić.

22:39 "Izgubili smo bitku, ali nismo izgubili rat. Njegova  politička misija tek počinje", tim riječima najavljen je sada već bivši predsjednik Josipović koji je čestitao Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi.

22:27 "Nije sve preborajno! Utakmica je igra do zadnjeg trenutka" rekao je Zlatko Komadina.

22:10 "Nadam se da ne misle da je ovo stranačka pobjeda", rekla je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić komentirajući činjenicu da su u stožeru Grabar Kitarović proglasili pobjedu.

"Retorika kampanje je bila retorika nacionalističkih ekstremizama i povratka u 90-e, a nama treba retorika 21. stoljeća i budućnosti. Treba nam osoba koja će znati objediniti Hrvatsku, i graditi dalje, a ne omalovažavati i pljuvati", rekla je Pusić za HRT. 

22:00 Josipović se još nije obratio, a dio uzvanika već je otišao. Među prvima Čačić.

21:54 "Rekao sam na početku da ankete rijetko griješe. Glasovi iz inozemstva neće nam ići u korist", rekao je ministar Bauk

21:50 "Ok pogriješio sam. Mislio sam da će Josipoviću pomoći veća izlaznost, no ispada da nije", rekao je premijer Zoran Milanović dodajući da je Grabar Kitarović vodila
sektašku kampanju.

21:35 Na razglasu se pušta " I will survive"

21:34 "Gospođa je pobjedila", rekao je kratko u hodniku Josipović.

21: 32 "Aktualni rezultati pokazuju da izborni rezultati prate izlazne ankete, hoće li do kraja ankete biti precizne u predviđanju, pričekajmo", kaže Picula.

21:26 "Očekujem da Josipović večeras ponovno preokrene!", rekao je za Index ministar Lorencin.

21:26 "Dok ne bude konačno sve prebrojano, čekamo, brojevi se mijenjaju iz minute u minutu, građani Istre skoro su plebiscitarno podržali regionalizaciju, decentralizaciju, to je u velikoj mjeri bio dodatni motiv da glasaju za Josipovića", rekao je Boris Miletić

21:20 Stožer je uthnuo od kada je DiP objavio da je Grabar Kitarović u prednosti.

21:15 "Ma samo polako. Građani su odlučili, pričekajmo da se evidentiraju glasovi. Ali eto, Grabar Kitarović e preokrenula, pričekajmo jer to je sada jako jako tijesno", rekao je ministar  Maras za Index.

21:00 Josipović je izašao iz ureda i ušetao u stožer. Malo se rukuje sa svojim simpatizerima no više razgovora na mobitel.

20:52 "Iščekivanje će trajati do zadnjeg biračkog mjesta. Mi smo odradili maksimum i uvjereni smo da će europski put koji smo odabrali biti nagrađen novim mandatom predsjednika Josipovića", rekao je za Index ministar Tihomir Jakovina.

20:45 Bez obzira na učinak Vlade ja sam Josipovića podržao jer je prvi mandat dobro odradio, zbog njegove nove pravednosti koja funkcionira i kaznila je one "nedodirljive" koji su opljačkali Hrvatsku, i zato što je imao izvanredan plan za rasterećenje gospodarstva svojim ustavnim promjenama. On je osjetljiv na gospodarstvo, a predstavljao je i zemlju na primjeren način, kaže poduzetnik Branko Roglić za HRT.

20:40 "Neka Brkić potvrđuje što želi! Mi čekamo da se prebroje glasovi i da vidimo tko će pobijediti", odgovorio je Maras na pitanje o poruci Brkića iz Kolindinog stožera.

20:36 Nema više hrane, pojelo se sve.

20:21 "Zadovoljni smo prvim neslužbenim rezultatima, ali imamo iskustva iz prošlog kruga kada se razlika smanjivala", rekao je Macan za Index dodajući da će se oko 21.30 sati znati trend za Hrvatsku. 

"Ostaje pitanje dijaspore koja nosi do 2 posto - to će se brojati do kasno u noć!", rekao je Macan.

20:17: Bit će neizvjesno do samog kraja, tvrdi ministar Maras za Index

20:15 "Još je prerano za slavlje, vjerujem anketama, i volio bih da su ovaj put pogriješile. Imali smo ovakav trend i u prvome krugu da se prvo obradjuju nama sklonije sredine, bit će tijesno, sumnjam da će biti ovolika razlika", rekao je ministar Arsen Bauk za Index dodajući da će trebati čekati do kraja večeri.

"Nisam euforičan. Bit će tijesna utakmica", rekao je Bauk na kraju.

20:10 "Ovo će biti duga noć, nekoliko tisuća glasova će presuditi! Trebamo biti oprezni. Velika izlaznost birača je dobra stvar, no smijemo se nadati da ćemo na kraju večeri pobijediti!", rekao je ministar Vrdoljak. 

20:06: "Zadržimo, taj trend! Zadržimo! Hvala biračima", rekla je Tamara Obradović Mazal jedna od šefica kampanje Ive Josipovića

20:00 Vrisak i pljesak. Skandira se "Ivo, Ivo". Objavljeni su prvi neslužbeni rezultati DIP-a koji daju prednost Josipoviću i to za 52,4 posto.

19.54 "Čekamo DIP", rekao je ministar Vrdoljak za Index odbijajući dati izjavu. Strpite se pet minuta, završio je.

19:52 Nenad Stazić odbio dati izjavu bez prethodnog dogovora sa stožerom.Očigledno je da se čekaju prvi neslužbeni rezultati DIP-a u 20 sati.

19:40 Na razglasu je pjesma Laku noć svirači!

19:35 "Ovo su samo ankete. One mogu pogriješiti", rekla je Željka Antunović direktorica operacija u stožeru Ive Josipovića. Kako je dodala svi oni koji su dali glas za Josipovića dali su glas za normalnu Hrvatsku.

19:30 Josipović stigao u stožer

19:26: "Treba pričekati, mislim da ćemo morati čekati do zadnjeg listića da bi vidjeli tko je pobjednik", rekla je potpredsjednica Milanka Opačić.

19:21 "Ovo su samo izlazne ankete, čekamo u osam sati Državno izborno povjerenstvo", rekao je Krešimir Macan za Index dodajući da su ovo samo ankete, a one imaju i svoju grešku.

"Čekajmo prave rezultate", rekao je na kraju Macan.

19:15 "Treba uzeti u obzir da je to izlazna anketa, rezultat do kraja može bit drugačiji i vjerujemo da će biti drugačiji. Spremni smo na sve scenarije.", tješi Mladenka Šarić voditeljica Josipovićeva stožer.

19:12: "Nije dobro, po anketama, nije dobro", ponavlja Mirando Mrsić voditelj prve kampanje Ive Josipovića.

19:09 "Ankete rijetko griješe više od 1 posto", rekao je Radimir Čačić šef "reformista" za Index dodajući kako je njegova stranka bila uz Josipovića.

"Ovo je relativno velika razlika u izlaznim anketama. Grabar Kitarović je koristila sredstva izvan uobičajenih i dopuštenih", rekao je Čačić dodajući da ipak treba pričekati prve neslužbene rezultate.

19:03 "Pričekajmo prve rezultate. Po izlaznim anketama ne izgledamo dobro" rekao je ministar Mirando Mrsić dodajući da treba ostati optimist.



19:00 Komorna atmosfera u stožeru Ive Josipovića nakon što je objavljeno da po izlaznim anketama Josipović ima 48,6 posto a Grabar Kitarović 51,46

18:55 Gužva je sve veća, u glavnoj prostori se sve teže hoda i prolazi

 

18:50 Među prvim "visokim" uzvanicima u stožer Ive Josipovića stigao je ministar Gordan Maras iz redova SDP-a.

18:45 Akreditirano je 130 novinara, a očekuje se oko 300 uzvanika. Naravno broj uzvanika zavisit će od izbornog rezultata.

18:40 Naručeno je 120 litara piva a od hrane kao i u prvom krugu najavljeni su "kanapeići"



18:30 Bend uvježbava glazbu, uzvanici se još nisu počeli okupljati, a u Novinarskom domu većinom su novinarske ekipe.

 

Pročitajte više