Štrajka glađu već dva mjeseca: Zatražen prekid postupka i ukidanje pritvora za Vojislava Blaževića

Foto: Facebook

ODVJETNIK 54-godišnjeg Vojislava Blaževića, osumnjičenog za postavljanje dviju eksplozivnih naprava u Zagrebu, Branko Šerić, potvrdio je Media servisu da je zatražio prekid postupka i ukidanje pritvora zbog Blaževićevog višednevnog štrajka glađu.

"Sutkinja istrage zakazat će ročište i zatražiti mišljenje od državnog odvjetništva i nakon toga donijeti odluku", poručio je Šerić i dodao kako je riječ o specifičnoj situaciji.

"Novi Zakon o kaznenom postupku ne sugerira sudu da donese rješenje o prekidu postupka ako je stanje u kojem je okrivljenik prouzrokovano njegovom krivnjom, dakle, ako se radi o samoskrivljenoj zdravstvenoj situaciji", pojasnio je Šerić.

"Na Rebru su utvrdili da je neubrojiv"


Podsjetimo, Blažević je proteklog petka zbog lošeg zdravstvenog stanja prisilno hospitaliziran u KBC-u Rebro te je primio infuziju. Naime, Blažević od uhićenja 13. siječnja štrajka glađu, a u posljednja je dva mjeseca izgubio 20-ak kilograma.

Prošlog tjedna sutkinja istrage odbila je njegov prijedlog za određivanje jamčevine uz obrazloženje da ne može adekvatno jamstvo zamijeniti istražni zatvor. Blažević je ponudio jamčevinu u iznosu od 100 tisuća kuna. Blažević je prošlog tjedna dodatno radikalizirao svoj štrajk glađu - do tada je odbijao samo hranu, a nakon odbijenice sutkinje je počeo odbijati i sokove te infuziju.

"Na Rebru su utvrdili da je neubrojiv, da je u takvom stanju da ne može odlučivati o sebi, o svom zdravlju", kazao je njegov odvjetnik Branko Šerić.

Vezano uz zahtjev za ukidanjem pritvora Blaževiću, njegov odvjetnik je kazao: "Već je dva mjeseca u pritvoru, a maksimum trajanja pritvora za ovo kazneno djelo je tri mjeseca".

Pročitajte više