Strani studenti u Zagrebu tijekom ljeta uče hrvatski jezik i kulturu

Ilustracija: Shutterstock

STUDENTI iz zemalja diljem svijeta stigli su u Zagreb kako bi tijekom ljeta svladali hrvatski jezik te se upoznali s našom kulturom. Učit će u okviru Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture koja je danas svečano otvorena. Već tradicionalni program u organizaciji Sveučilišta u Zagrebi i Hrvatske matice iseljenika namijenjen je mladima hrvatskog porijekla, ali i svima koji žele naučiti hrvatski jezik. Ove godine radi se o 34 studenata iz 14 zemalja.

"To je vrlo intenzivni tečaj kroz četiri tjedna, a u ta četiri tjedna također je studentima organiziran kulturni program, tijekom kojeg će oni posjetiti različite kulturne i znanstvene institucije u Gradu Zagrebu, prisustvovati različitim kulturnim događanjima", istaknula je Lada Kanajet Šimić iz Odjela za školstvo Hrvatske matice iseljenika.

Studenti će ići i na izlete u Hrvatsko zagorje te na Plitvička jezera te će slušati predavanja o hrvatskoj povijesti i kulturi. Na otvaranju škole pozdravio ih je i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. "Nama je naravno prioritet da što je moguće više, u okviru ovakvog događanja okupljamo ljude, prvenstveno mlađe ljude iz redova hrvatskih manjima i hrvatskih iseljeničkih zajednica", kazao je Knezović.

Sveučilište u Zagrebu sa zadovoljstvom organizira školu hrvatskog jezika tijekom ljeta, kaže rektor Aleksa Bjeliš. "Želimo da neki od njih, tko god bude htio, jednog dana dođe na Sveučilište studirati. To je glavna svrha, to nam je misija i zadaća, da širimo naravno, kulturu i jezik, kao Sveučilište, to osjećamo obavezom i to je mislim, jedna od najljepših obaveza koje imamo", poručio je Bjeliš.

Možda se za studiranje u Zagrebu odluče Veronika, Lucas ili Ema, troje polaznika ljetne škole koji su otkrili zašto su došli u Hrvatsku te kako im se dosadašnji boravak kod nas sviđa. "Ja sam Veronika i dolazim iz Brazila. Ovdje sam jer mi je očeva obitelj iz Hrvatske i odlučila sam doći upoznati zemlju". "Ja sam Lucas i dolazim iz Australije, ali moji roditelji su Hrvati. Prošle godine je moj rođak isto sudjelovao". "Ovdje sam jer me zanimaju jezici, a roditelji su mi savjetovali da učim hrvatski. Prvi put sam ovdje i jako je lijepo", kažu sudionici.

Polaznici škole su smješteni u studentskom domu. Osim učenja, u slobodno vrijeme planiraju istražiti Zagreb te se usput i dobro zabaviti.

Pročitajte više