Strava u Africi: Francuski vojnik seksualno iskorištavao petogodišnju djevojčicu

Foto: Shutterstock

FRANCUSKA je suspendirala dvojicu svojih vojnika zbog sumnje da su seksualno iskorištavali djecu u Burkini Faso. Jedna od navodnih žrtava je petogodišnja djevojčica, čiji je otac pronašao fotografije na kojima je njegova kći seksualno zlostavljana.


Vijest o zlostavljanju stigla je neposredno nakon još jednog skandala u kojemu su također sudjelovali francuski vojnici, njih čak šesnaestorica, a koje se sumnjiči za seksualno zlostavljanje djece u Srednjoafričkoj Republici.

Francuska vojna policija otputovala je u obje zemlje istražiti slučajeve zajedno s lokalnom policijom, no ne bez kritika da je njihova reakcija prespora i neadekvatna. U posljednje vrijeme mirovne snage UN-a potresa niz seksualnih skandala, a neki od izvještaja spominju podatak da vojnici redovno mijenjaju hranu i druge potrepštine za seksualne usluge.

Oko 3000 francuskih vojnika raspoređeno je u pet zemalja regije - Maliju, Čadu, Mauritaniji i Nigeru te Burkini Faso, u sklopu antiterorističke operacije koja diljem svijeta broji oko 125 tisuća pripadnika UN-ovih mirovnih snaga.

Pročitajte više