Stravični rituali i u Njemačkoj: Pri postupku obrezivanja nema narkoze, a pribor su zahrđale britve!

PRIČA dana u Deutsche Welleu posvećena je strašnom ritualu koji je u nekim europskim zemljama zabranjen, no ne i u Njemačkoj gdje se tek očekuje zakon koji bi zabranio obrezivanje djevojčica.

Prema podacima DW-a u Njemačkoj je obrezano na tisuće žena, a obrezivanje prijeti još uvijek tisućama djevojčica, no točne brojke nisu poznate jer se obrezivanje radi ili ilegalno u Njemačkoj ili se radi u zemlji iz koje su žene i djevojčice došle. Posljedice su strašne: infekcije, doživotni bolovi, ciste, psihički problemi.

"Obrezivanje žena tradicionalno se izvodilo kako bi se ženama, kad sazriju za seksualne odnose, seksualni čin učinio što neugodnijim i bolnijim. One su tako "primorane" na vjernost svojim muževima, odnosno tako su muškarci imali bolju kontrolu nad njima. Postoji više vrsta obrezivanja žena. Ovisno o tome uklanjaju li se na primjer vanjski dijelovi genitalija u potpunosti ili djelomično. Uklanja se klitoris, a često se šivanjem sužava i vaginalni otvor. Pri ovim operacijama djevojčice često ne dobivaju nikakvu narkozu, a kao pribor se koriste zahrđale britve ili noževi", piše DW.

Jawahir Cumar za DW ispričala je svoje iskustvo. Porijeklom je iz Somalije, a još kao djevojčica bila je obrezana. Da bi druge djevojčice pokušala poštedjeti ovog bolnog iskustva, ona je 1996. u Düsseldorfu osnovala udrugu "Stop Mutilation" - "Zaustavite žensko genitalno sakaćenje". Cumar se nada kako će se Njemačka, ali i druge zemlje, ugledati na Francusku gdje roditelji koji svoju kćer daju obrezati mogu računati na kaznu zatvora između 10 i 30 godina, a ponekad im prijeti i izgon iz zemlje.

Pročitajte više